Вторник, Септември 17, 2019

Тази събота в софийската община Мирково, се състояха безплатни прегледи, благодарение на скрининговата кампания на Център за защита на правата в здравеопазването, за ранна диагностика на рак на гърдата.

Прегледите бяха извършени от д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог и мамолог. Той е и главното действащо медицинско лице в целия период на кампанията.

pregledimirkovo

 

 

 

 

 

При посещението в община Мирково бяха прегледани 143 жени. Сред изследваните са установени следните случаи, като открити бяха: 7 кисти; 2- фиброаденома; 1- липом. По преценка на д-р Младенов бяха направени и 11 мамографии.

Като обобщение от проведената инициатива, стана ясно, че няма открити случаи на онкологични заболявания.

Кампанията на ЦЗПЗ продължава. Следващите спирки са в общините: Горна Малина- на 15 и 16 юни, и в Каспичан, където прегледи ще се извършват на 22 и 23 юни.

Прегледите в нея са напълно безплатни, а всеки прегледан, при който има съмнение за наличие на рак ще бъде насочен за по-нататъшно диагностично уточняване и лечение.

Скринингът е насочен към хората, които са най-затруднени по финансови и географски причини да получат медицинска помощ. Основната цел на проведените до сега изследвания беше ранната диагностика на рака на гърдата, като заболяване, което е най-разпространено и е сред основните причинители на инвалидизация и смърт при жените.

Скринингът за рак на гърдата включва клиничен преглед от лекар специалист в областта на мамологията, ехографско изследване и мамография на всички съмнителни случаи. Ехографът е дарение от фондация „Моята млада България”, а подвижният мамограф- от Ротари Интернешанъл.

Кампанията се осъществява благодарение на събраните средства в кампанията „Избери за да помогнеш” на Райфайзен банк.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Log in or Sign up