Петък, Ноември 22, 2019

Тази събота в софийската община Мирково, се състояха безплатни прегледи, благодарение на скрининговата кампания на Център за защита на правата в здравеопазването, за ранна диагностика на рак на гърдата.

Прегледите бяха извършени от д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог и мамолог. Той е и главното действащо медицинско лице в целия период на кампанията.

pregledimirkovo

 

 

 

 

 

При посещението в община Мирково бяха прегледани 143 жени. Сред изследваните са установени следните случаи, като открити бяха: 7 кисти; 2- фиброаденома; 1- липом. По преценка на д-р Младенов бяха направени и 11 мамографии.

Като обобщение от проведената инициатива, стана ясно, че няма открити случаи на онкологични заболявания.

Кампанията на ЦЗПЗ продължава. Следващите спирки са в общините: Горна Малина- на 15 и 16 юни, и в Каспичан, където прегледи ще се извършват на 22 и 23 юни.

Прегледите в нея са напълно безплатни, а всеки прегледан, при който има съмнение за наличие на рак ще бъде насочен за по-нататъшно диагностично уточняване и лечение.

Скринингът е насочен към хората, които са най-затруднени по финансови и географски причини да получат медицинска помощ. Основната цел на проведените до сега изследвания беше ранната диагностика на рака на гърдата, като заболяване, което е най-разпространено и е сред основните причинители на инвалидизация и смърт при жените.

Скринингът за рак на гърдата включва клиничен преглед от лекар специалист в областта на мамологията, ехографско изследване и мамография на всички съмнителни случаи. Ехографът е дарение от фондация „Моята млада България”, а подвижният мамограф- от Ротари Интернешанъл.

Кампанията се осъществява благодарение на събраните средства в кампанията „Избери за да помогнеш” на Райфайзен банк.

Log in or Sign up