Четвъртък, Август 22, 2019

Профилактика на раковите заболявания бе проведена вчера (23.06) в гр. Каспичан по инициатива на Център за защита на правата в здравеопазването. През периода на проведената кампания в града бяха прегледани общо 271 души.

Прегледите за рак на гърдата бяха извършени от д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог и мамолог, който е и главното действащо лице на кампанията при женските консултации. Той прегледа 211 жени на територията на Каспичанска област. След дианостицирането на преминалите преглед дами, бяха установени следните случи: 9- кисти; 2- аденома; 1- тумор.

Изследванията за рак на простата бяха осъществени от д-р Георги Тодоров, лабораторен лекар. Oт тях се възползваха 60 мъже, сред които открити бяха 5 патологични случая. Като 3 от тях са с над 98% вероятност за рак на простата, а останалите 2- с над 74% вероятност. Пациентите с вероятност за рак са във възрастовия диапазон 62-68г., като всички са с препоръка да посетят незабавно личния си лекар и съответно уролог в най-къси срокове.

Прегледите в кампанията са напълно безплатни, а всеки прегледан, при който има съмнение за наличие на рак ще бъде насочен за по-нататъшно диагностично уточняване и лечение.

Скринингът е насочен към хората, които са най-затруднени по финансови и географски причини да получат медицинска помощ. Основната цел на проведените до сега изследвания е ранната диагностика на заболяванията като рак на гърдата и рак на простатата.

Следващата спирка на инициативата на ЦЗПЗ ще е в Долна Баня на 21 юли.

Кампанията се осъществява благодарение на събраните средства в кампанията „Избери за да помогнеш” на Райфайзен банк.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Log in or Sign up