Четвъртък, Декември 12, 2019

Профилактика на раковите заболявания бе проведена вчера (23.06) в гр. Каспичан по инициатива на Център за защита на правата в здравеопазването. През периода на проведената кампания в града бяха прегледани общо 271 души.

Прегледите за рак на гърдата бяха извършени от д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог и мамолог, който е и главното действащо лице на кампанията при женските консултации. Той прегледа 211 жени на територията на Каспичанска област. След дианостицирането на преминалите преглед дами, бяха установени следните случи: 9- кисти; 2- аденома; 1- тумор.

Изследванията за рак на простата бяха осъществени от д-р Георги Тодоров, лабораторен лекар. Oт тях се възползваха 60 мъже, сред които открити бяха 5 патологични случая. Като 3 от тях са с над 98% вероятност за рак на простата, а останалите 2- с над 74% вероятност. Пациентите с вероятност за рак са във възрастовия диапазон 62-68г., като всички са с препоръка да посетят незабавно личния си лекар и съответно уролог в най-къси срокове.

Прегледите в кампанията са напълно безплатни, а всеки прегледан, при който има съмнение за наличие на рак ще бъде насочен за по-нататъшно диагностично уточняване и лечение.

Скринингът е насочен към хората, които са най-затруднени по финансови и географски причини да получат медицинска помощ. Основната цел на проведените до сега изследвания е ранната диагностика на заболяванията като рак на гърдата и рак на простатата.

Следващата спирка на инициативата на ЦЗПЗ ще е в Долна Баня на 21 юли.

Кампанията се осъществява благодарение на събраните средства в кампанията „Избери за да помогнеш” на Райфайзен банк.

Log in or Sign up