Понеделник, Октомври 21, 2019

iwc

Продължава набирането на заявки от страна на малки общини за включване в кампанията на ЦЗПЗ – „Ракът на гърдата се лекува!“ В течение на кампанията биват организирани и провеждани безплатни прегледи за рак на гърдата на жените от включените в проекта общини.
Условията, на които една община трябва да отговоря, за да бъде включена в кампанията са:
да е малка община с население под 7000 души; да се намира в отдалечен район на страната, където липсва болнично заведение и досега да не

са провеждали профилактични прегледи, организирани от ЦЗПЗ в нея. Всяка община, която отговаря на посочените условия може да направи заявка до 14.02.2016 г. включително. Заявката може да бъде направена по: тел./факс – 02 / 8 430 415; Е-mail –Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; по пощата на адрес: гр. София 1408, р-н Стрелбище, ул. „Нишава“ № 121; Заявката трябва да съдържа информация за общината (население, местоположение, демографски данни и други) и да бъде посочено лице за контакт.
По правило, прегледите се извършват в почивните дни, а общинските администрации осигуряват подходящо помещение, както и изготвят предварителен списък на желаещите да се прегледат. Не е необходимо да се изготвят предварително списъци с жени, които желаят да се прегледат. Това ще се извърши в по-късен етап, когато общината получи потвърждение от ЦЗПЗ, че е включена в кампанията.
Ракът на млечната жлеза е лечим в над 97% от случаите, стига да бъде открит навреме, в ранен стадий. Една от основните причини за това заболяване е липсата на здравна култура и профилактика. Ето защо ЦЗПЗ насочва усилията си вече пета поредна година в осъществяването на профилактичен скрининг на рака на млечната жлеза в малки общини и населени места, които са отдалечени от големи болници.

Log in or Sign up