Понеделник, Март 18, 2019

Обществено здравеопазване

Медицинска експертиза, социални дейности

640 254330.ТЕЛКГотов е проектът за Постановление на Министерски съвет за приемане на изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза, съобщиха от здравното министерство. Документът е публикуван за обществено обсъждане на електронната страница на МЗ и на Портала за обществени консултации към Министерския съвет, като крайният срок на обществената консултация е до 14 април т.г.

В доклада към проекта здравният министър Кирил Ананиев подчертава, че промяната в действащата Наредба за медицинската експертиза е обусловена от резултатите от оценката на въздействие, изготвена от здравното министерство. Според него резултатите от направения анализ доказват необходимостта от допълнително прецизиране на текстовете на наредбата при определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане при лицата с повече от едно заболяване, всяко едно, водещо до увреждане.

Профилактика, превенция, епидемиология

Mycobacterium tuberculosis bacteria 16 x 9От 18 до 22 март 2019 г. ще се проведат безплатни прегледи за туберкулозa в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната, съобщиха от здравното министерство.

Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Инициативата се провежда във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, като тази година мероприятията в световен мащаб ще протекат под мотото: „Време е: за Свят без туберкулоза!”.

Профилактика, превенция, епидемиология

lekar bolnПрез 2018 г. Здравната каса е заплатила за 2 363 581 профилактични прегледа на възрастни или с 36 034 повече в сравнение с предходната 2017 година, когато са регистрирани 2 327 547 прегледа. Това сочи справка на НЗОК, изготвена за „Право и здраве“. От нея става ясно, че през 2018 г. фондът е платил и за 10 013 вторични профилактични прегледа на здравноосигурени лица, каквито не са били въведени през 2017 г.

Околна среда, води, храни

fried 3238173 640Полезни или вредни са яйцата - богат източник на протеин, но съдържащи и потенциално вредния холестерол, е тема, която се разисква отдавна. Ново изследване вероятно ще поднови този дебат, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на публикация в изданието на Американската медицинска асоциация.

Анализ на данни от шест проучвания, обхванали 30 000 американци, показва, че консумацията на половин допълнително яйце дневно е повишила риска от сърдечносъдови заболявания с 6 процента и от преждевременна смърт с 8 процента за периода на изследването.

Профилактика, превенция, епидемиология

vaksНа днешното си заседание правителството одобри Рамково споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие при условие за последваща ратификация, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Към настоящия момент рамковото споразумение е подписано от почти всички държави-членки, с изключение на: България, Финландия, Полша и Швеция. То предвижда възможност за последващо присъединяване на държави-членки, допълват оттам.

Околна среда, води, храни

ananiev parlamentНад 22% от българските ученици консумират енергийни напитки, като най-висок е делът на децата от 14 до 18 години - в тази възраст те консумират повече от една напитка на ден. Тези данни изнесе от трибуната на Народното събрание днес здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на народния представител от ПП „Воля“ Полина Цанкова – Христова по време на редовния петъчен парламентарен контрол.

Статистиката е обобщена след анализ на резултатите от изследване, проведено преди 5 години, чиято цел е била да определи риска от употребата на енергийни напитки. Анкетирани са били 683 ученици, които е трябвало да отговорят какви храни и напитки употребяват, в това число и високоенергийни, уточни министърът.

Профилактика, превенция, епидемиология

vaccineДецата в Италия няма да могат да ходят на училище, ако родителите им не представят доказателства, че са били ваксинирани, предаде BBC Решението става факт след продължили месеци дебати за задължителното имунизиране, припомня агенцията.

Така италианските родители рискуват да бъдат глобени с до 500 евро, ако изпратят неваксинираното си дете на училище. Според закона "Лоренцин", назован по името на бившата здравна министърка, която го въведе, на децата трябва да бъде направена серия от задължителни имунизации, преди да тръгнат на училище. Сред тях за ваксините за варицела, полиомиелит, морбили, заушка и рубеола.

Обществено здравеопазване

darahelp2Darahelp извършват проучване относно качеството на онкологичната грижа в България.

Колегите ни от сдружение Онкология, Хърватска са се нагърбили с нелеката задача да проучат в дълбочина онкологичната грижа в района Централна и Източна Европа, тъй като обикновено нямаме официална информация за резултатите от здравната грижа за пациентите с онкологични заболявания в региона и всички данни, които ползваме са такива, оповестявани в държавите от Западна Европа. Проучването им цели да разкрие резултатите от здравната грижа за пациенти с онкологични заболявания в регион Източна и Централна Европа и във всяка държава от региона поотделно.

Понятието „онкологична грижа“ е по-широко спрямо понятието „онкологично лечение“ и по тази причина се използва, за да отличи резултатите от грижата, от гледната точка на пациентите, спрямо резултатите от клиничното лечение, които се взимат предвид от медицинските специалисти.

Данните, които се събират в проучването, могат да бъдат използвани от пациентските организации за различни техни дейности, защото тези данни отразяват ситуацията във всяка държава от региона поотделно, но и общата ситуация в региона.

Другата цел на проучването е да покаже възможни неефективни звена от онкологичното лечение и онкологичната грижа и какви са реалните нужди на пациентите в различните сегменти на специфичните здравни грижи за тях.

Считаме, че проучването е изключително навременно и необходимо, заради което ви молим да се включите и споделите личния си опит и път през предизвикателството на диагнозата. Колкото повече пациенти споделят собствения си опит, толкова по-представителни за България ще бъдат данните в проучването. Това от своя страна ще доведе до актуализиране на информацията за нивото на онкологичната грижа, съответните „слаби места“, нуждите и „белите петна“.

При кликване върху долния линк, първоначално ще се появи тест срещу роботи – трябва да извършите просто математическо действие (събиране или изваждане), с което доказвате, че сте човек, за да ви допусне до проучването.

https://survey.onkologija.hr/index.php/421991

Източник: darahelp.com

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Медицинска експертиза, социални дейности

handicapНовата точкова система може да остави децата с увреждания без лични асистенти. Вече ви запознахме и със случая на Бояна, която при сега обсъжданата система няма да събере достатъчно точки, само защото, например, може да пляска с ръце.

Има ли риск майките на деца с увреждания да се върнат отново в палатките?

"Промените, които обсъждаме са много разумни. Не можем да прогнозираме дали тези недостатъци ще бъдат редуцирани", посочи в "България сутрин" Ралица Тодорова от "Системата ни убива всички".

Подкатегории

Log in or Sign up