Четвъртък, Април 09, 2020

Обществено здраве

ПРОФИЛАКТИКА и ЕПИДЕМИОЛОГИЯ

Специалисти от болницата "Джонс Хопкинс" в САЩ установиха, че смъртността от COVID-19 в държавите с масова ваксинация против туберкулоза с БЦЖ е 5,8 пъти по-ниска, съобщи вестник "Дейли мейл", предаде БТА .

ПРОФИЛАКТИКА и ЕПИДЕМИОЛОГИЯ

Германия съобщи за 95 391 потвърдени случаи на коронавирус и 1434 смъртни случая към понеделник, пропорционално много по-ниско ниво от съобщеното от други големи европейски държави.
Правителствен документ, видян от Ройтерс в понеделник, очертава поетапно завръщане към нормалния живот след приключването, с мерки, които ще включват задължително носене на маски на публично място, ограничения за събиране и бързо проследяване на заразените и контактните им лица.

ПРОФИЛАКТИКА и ЕПИДЕМИОЛОГИЯ

Европейските тенденции обикновено пристигат бавно в България. В края на февруари, докато останалата част от Европа с тревога осъзнаваше, че коронавирусът може да достигне епидемични размери, за известно време България изглеждаше като Островът на Блажените. Брой случаи: нула. В аптеките обаче стана ясно доколко българите се доверяват на тази статистика: маски, дезинфектанти и ръкавици за еднократна употреба се изчерпаха, още преди да има и един потвърден случай. – пише International politics and society

ПРОФИЛАКТИКА и ЕПИДЕМИОЛОГИЯ

Тестването на обществеността за определяне на това кой вече е преболедувал коронавирус, може да помогне на правителствата да определят кога да облекчат мерките и да изпратят хората обратно на работа.

Тези кръвни тестове - известни също като серологични или тестове за антитела - биха се различавали от текущите коронавирусни тестове и биха представили по-точна картина как се е развила пандемията
"Има клетки на имунната памет (антитела), които остават в кръвта след инфекция и са специфични за вируса. Те са това, което ще търсим", каза д-р Каролин Бъки, доцент по епидемиология в школата за обществено здраве в Харвард, пред Euronews ,

ПРОФИЛАКТИКА и ЕПИДЕМИОЛОГИЯ

На 25 януари, докато светът все още се събуждаше от потенциалната опасност новият коронавирус да се разпространи бързо от централния Китай, две правителства регистрираха четири нови случая на инфекции на тяхната територия. Австралия и Тайван имат сходно население от около 24 милиона души, и двете са острови, което позволява строг контрол върху това кой преминава техните граници и двете имат силни търговски и транспортни връзки с континентален Китай.

ПРОФИЛАКТИКА и ЕПИДЕМИОЛОГИЯ

Южна Корея съобщи за по-малко от 50 нови случая на коронавирус за първи път от пикa в края на февруари, спечелвайки похвала от Световната здравна организация, като една от първите страни, които се справят с борбата с разпространението на вируса. Южна Корея беше една от първите засегнати от COVID-19 държави.
Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че към полунощ в неделя е имало 47 нови случая на заразени с коронавирус в сравнение с 81, регистрирани ден по-рано, като общия брой е 10 284.

ПРОФИЛАКТИКА и ЕПИДЕМИОЛОГИЯ

Най-сетне, почти един месец след потвърждаването на първия случай на COVID-19, държавата обяви броят на направените тестове от 28 февруари до сега: в лабораторията към НЦЗПБ – 5037, във Военномедицинска академия – 2767 бързи, в Стара Загора – 1400, в болница „Токуда“ – 470, в Бургас – 300, във Варна – 825, в УМБАЛ „Софиямед“ – 750 и в лаборатория „РАМУС“ – 3100.

ПРОФИЛАКТИКА и ЕПИДЕМИОЛОГИЯ

Платформата, е с адрес: https://www.labtestcovid19.com/ и ще е достъпна след 18ч. днес, 06.04.2020г.
На нея всички лаборатории в страната, които изследват COVID-19 ще могат да регистрират резултатите от направените тестове. Платформата ще показва, колко човека са изследвани в цялата страна в участващите лаборатории и какви са обобщените резултати за заразени, за преболедували и за болни. Тя ще е достъпна както за лаборатории, които използват бързи тестове така и за такива, които работят с PCR тест.

ПРОФИЛАКТИКА и ЕПИДЕМИОЛОГИЯ

Дойче веле прави в своя статия коментира на някои факти, които може би обясняват защо Испания е сред държавите с особено голям брой заразени от коронавирус. Ето някои от тях, към които ние добавихме за съпоставка аналогичните факти и данни за България
1. Испания не взе превантивни мерки

Подкатегории

Log in or Sign up