Вторник, Септември 22, 2020

dentistДнес отбелязваме Световния ден на оралното здраве. Над 1,5 зъболекари от 120 страни по света здигат глас и привличат общественото внимание върху необходимостта хората от всички възрасти да обръщат по-голямо внимание на опазването на здравето на зъбите и устната кухина.

Световното мото на деня е Здравите уста и тяло вървят ръка за ръка. Научете пациентите си как грижата за устната кухина допринася за цялостното здраве и благополучие.“

 Тази година празникът се отбелязва тържествено в Пловдив като съвместна инициатива на Българския зъболекарски съюз, Община Пловдив и Районната колегия на БЗС в града.

Изборът на място за провеждането на събитието не е случайно. Тази година Пловдив е Европейска столица на културата и е домакин на множество събития с широк обществен отзвук. Ето защо и българското мото на събитието е „Здравето е култура. Здравето на устата е култура“, съобщават организаторите.

За съжаление, страната ни не може да се похвали с добри постижения в областта на оралното здраве. По данни на Българския зъболекарски съюз под 4% от българите са със здрави зъби, а липсата на хигиенни навици и редовната консумация на вредни храни си остават решаващ фактор за появата на най-честото дентално заболяване – кариесът. Според експерти 96,3% от българите имат поне по един кариес, а най-често търсената дентална интервенция е екстракцията.

Силно притеснителен е фактът, че нараства делът на младите хора с рано извадени постоянни зъби – всеки четвърти тийнейджър у нас вече е с по един изваден зъб, а във възрастовата група между 22 и 24 години младежите са с по два извадени зъба, сочат данните на експертите. Техните изчисленията сочат още, че хората у нас на възраст над 66 години са средно със 17 запазени зъба, но в повечето случаи не са провели протетично лечение. В същото време изключително голям е делът на възрастните, които са напълно обеззъбени.

Макар и с твърде много работещи зъболекари на глава от населението, България си остава страна с тежки нерешени проблеми в областта на денталното и оралното здраве.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up