Понеделник, Септември 23, 2019

eu flagБлизо 72% от българите на възраст над 16 години, определят здравния си статус като добър или много добър.

Това сочат данни от анализа на Европейската статистическа служба - Евростат за здравния статус на европейците през 2017 г., публикувани по повод предстоящия Световен ден на здравето - 7 април. Средният показател за ЕС е 70%, което означава, че нацията ни почти се приближава до самооценката на здравето до нивото на средния европеец.

 

Според европейското здравно интервю 76% от българските мъже се самоопределят като здрави, докато по-малко дами - 69% оценяват състоянието на здравто си като добро или много добро. За сравнение, данните на Евростат почти се покриват и със самооценките на здравния статус на българите в изследване на националната статистика – в него процентът на самоопределящите са като здрави българи е почти същият. Най-много българи на възраст между 14 и 24 години определят здравния си статус като добър, става ясно още от статистическите анализи – техният дял е цели 97%.

На другия полюс са хората над 65-годишна възраст – близо 80% от българите в тази възрастова група определят здравето си като лошо или много лоши.

Според анализа на Евростат около 8% от европейците над 16-годишна възраст се оплакват от лошо или много лошо здравословно състояние. Трите прилбалтийски републики държат рекорд по отношение дела на хората с негативна оценка за собствения здравен статус – в Латвия и Литва 44% от хората го определят като лош или много лош, Естония делът е 53%.

Други европейски страни с висок дял на оценките за лош здравен статус са : Унгария – 59% , Португалия – 50%, Полша – 48%р.

Изключително висок обаче е делът на хората доволни от здравето си в други няколко държави:

в Ирландия – те са 83%, в Кипър – 78%, в Италия и Швеция – по 77%, в Холандия – 76%, в Малта - 75%.

Подобна е и ситуацията в съседните ни страни – 77% от гърците смятат, че са в добро здраве, същато оценка си дават 73% от румънците и 58% от сърбите. 72% е делът на хората в Северна Македония, които оценяват здравния си статус като много добър.

Интересни тенденции се забелязват по отношение самооценката при двата пола, показват анализите на Евростат.

В ЕС повече мъже, отколкото жени смятат, че са в добро здраве – 72% от представителите на силния пол са оценили здравето си като много добро или добро докато при дамите този процент е 67%.

Статстистикато сочи, че процентът на населението в ЕС, оценило здравето си като добро или много добро, намалява с възрастта. Около 90% на сто от европейците на възраст от 16 до 44 години определят здравето си като добро или много добро. Този процент спада до 69% във възрастовата група между 45 и 64 години и и остава на ниво 45% за хората на възраст над 65 години.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up