Понеделник, Юли 15, 2019

Днес, от 11.00 ч. в Министерството на здравеопазването ще се проведе пресконференция по повод Световния ден без тютюнопушене 2019 г.

Всяка година, на 31 май, Световната здравна организация (СЗО) и световните партньори отбелязват Световния ден без тютюнопушене (WNTD). Годишната кампания е възможност за повишаване на осведомеността относно вредните и смъртоносни последици от употребата на тютюн и експозицията на тютюнев дим, както и за възпиране на употребата на тютюн под всякаква форма.

rldnottabacdaywho
Световния ден без тютюн тази година преминава под мотото „Здраве за белите дробове без тютюн“.

Кампанията ще повиши осведомеността относно:

Отрицателното въздействие, което тютюнът оказва върху здравето на белите дробове на хората, от рак до хронично респираторно заболяване

Фундаменталната роля на белите дробове за здравето и благосъстоянието на всички хора.


Денят традиционно ще бъде отбелязан в редица градове на страната от партньорите на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. – регионални здравни инспекции, общини, неправителствени организации и учебни заведения.

Във връзка с мотото за 31 май Министерство на здравеопазването, в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., съвместно със Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ и Столична община се

организират безплатни прегледи за пушачи

като призовават и пушачите на т.нар. бездимни цигари да изследват белите си дробове.

Кампанията стартира а 31 май в  София от 8.00 до 13.00 часа в двора на II-ра МБАЛ 

По време на прегледите ще се извърши изследване на СО в издишания въздух при пушачите на обикновени и бездимни цигари и измерване на чистотата на въздуха в района.
През месец юни ще се осъществят прегледи
във Враца - на 13.06.2019 г.,
Благоевград - на 21.06.2019 г.,
в София - на 14.06 и на 28.06.2019 г. прегледите ще се провеждат до края на годината (през месеците юни, септември, октомври, ноември и декември).

Записване и информация на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи) всеки работен ден между 10.00 и 16.00 часа и чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu (още от началната страница всички пътища водят към записването).

В пресконференцията ще участват зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, ръководителят на Офиса на СЗО за България д-р Скендер Сила, експертът по обществено здраве в Офиса на СЗО в България доц. д-р Михаил Околийски; зам.-директорът на Националния център по обществено здраве и анализи проф. д-р Пламен Димитров; председателят на Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ д-р София Ангелова, председателят на Сдружение „Въздух за здраве“ д-р Александър Симидчиев; председателят на Сдружение „България без дим“ д-р Маша Гавраилова и председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова.

Министерство на здравеопазването напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане в някой от 28-те кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушенето (ККОТ) в регионалните здравни инспекции в областните градове. Повече информация може да получите на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up