Събота, Септември 26, 2020

Промяната в модела на здравното осигуряване е наложителна и в най-скоро време ще започнем отново обществени дебати. Toва заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на награждаването на инициативата "Лекарите, на които вярваме". 550 медици и 20 специализанти бяха отличени за добрата си работа.

При награждаването на „Лекарите, на които вярваме“ специализантите и младите лекари посочиха, че е крайно наложително да се промени моделът на финансиране в здравеопазването.

Доц. Никола Янев от младите лекари, който е специализирал в чужбина, но останал да работи тук, заяви: "За съжаление независимо какви методи, съвременни, усвоим в чужбина, ако не създадем условия те да бъдат прилагани в България, всеки един специализант, който се връща в българското здравеопазване се деквалифицира в рамките на около 6-12 месеца. Основният проблем на това ние да променим здравеопазването си към нещо по-добро, е да променим ужасно порочната система на финансиране. Това е психологията на клиничните пътеки в България, които генерират изключително тежки дългосрочни перспективи за българското здравеопазване и най-вече за специализантите".

Без да даде конкретен отговор, министърът на здравеопазването съобщи, че не се е отказал да работи по идеята за нов здравноосигурителен модел:

"Поех ангажимента, че ще работя по промяна на модела. Много неща се случиха, които временно ме спряха да го направя това нещо, но аз не съм спрял да мисля и съвсем скоро ще започнем отново обществения дебат затова как трябва да оптимизираме нашата здравна система, за да бъде по-ефективна. Промяната в модела е наложителна и аз ще се боря докрай, за да го направя по-ефективен".

Сред отличените бяха лекарите от Александровска болница, от Спешен институт "Пирогов", от Военномедицинска академия, от Университетска болница "Свети Иван Рилски" и много други.

Снимка: clinicaBG

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up