Петък, Юли 10, 2020

Само за една година 450 лекарства са потърсени на онлайн платформата за сигнализиране на недостиг от пациенти, която бе създадена и се поддържа от неправителствения сектор. „През последните две седмици сигналите зачестиха поради нарушена ритмичност на вноса и изчерпване на наличностите от лекарства, които са в процес на спиране на продажбите в България. Активно се търсят и продукти, които са със заличени досиета през последните години у нас“, сигнализират от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ).

Много от сигнализираните лекарства, които са с проблемен внос имат алтернативи, но по отношение на изтегляните лекарства от нашия пазар, единствена възможност за пациентите остава да търсят индивидуални решения - чрез свои близки или чрез пътуване зад граница, коментират още от Асоциацията по повод годишното отчитане на резултатите от работата на пратформата.

Данните сочат, че при 62% от случаите причините за недостиг на лекарства са свързани с временно или трайно преустановен внос на лекарства. 20% от всички сигнали са поради напускане на пазара и дерегистриране на лекарствени продукти.

Като един от основните проблеми за достъпа до лекарства у нас, потвърден от реакцията на крайните потребители, е продължаващият процес на дерегистрация на редица лекарства от България. 158 лекарства са изтеглени от българския пазар през 2018 година по данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. За 2014 – 2017 година броят на дерегистраните продукти е 1512, сочи годишният доклад Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). В документа на ИАЛ се посочва още, че само за 2017 година са били изтеглени 327 лекарства, без нито едно от тях да има проблем с лекарствената безопасност.

Затова от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства призовават за нормативни промени, с които да се създаде режим за достъп на българските пациенти до лекарства, които са с доказана лекарствената безопасност, но вече дерегистрирани в страната ни поради липса на икономически интерес. Асоциацията също така предлага да бъде регламентиран паралелният внос при установяване на временен недостиг поради производствени или други причини, които възпрепятстват производителите да осъществяват ритмични доставки и достатъчни количества лекарства за българските пациенти.

Платформата насочена към пациентите може да намерите на www.parallel-trade-development.org. Създадена е и гореща линия за недостиг на територията на цялата страна, която приема сигнали 24 часа в денонощието. Данните от първата година от създаването на платформата сочат, че обратната връзка към пациентите е в рамките на 12 до 24 часа.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up