Вторник, Август 20, 2019

От 1980 г. насам три пъти повече българи се разболяват от злокачествени образувания, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи.

Ако през 1980 г. хората, заболели от различни форми на рак, са били общо 113 336, то през 2017-а броят на онкоболните в България достига 292 721 души, пише БГНЕС.

Най-рязък ръст има при заболелите в периода от 1990 до 1995 г., като в началото на демократичните промени броят на болните е бил малко над 153 хиляди души, а през 1995 г. – около 178 хиляди. Така през 2000 г. броят на хората с рак нараства до над 200 хил., а през 2005 г. – 237 хил.

Според друга статистика най-честата форма на рак в България е на млечната жлеза при жените, като през 2016 г. заболяването е установено при 1 420 жени на 100 хиляди, а през 2017 г. броят на заболелите вече скача на 1 457 случая на 100 хиляди. Втората най-честа диагноза за рак е на женските полови органи, при която близо 1 181 жени на всеки сто хиляди са заболели, а новооткритите случаи са съответно 96 на 100 хил.

Впечатление прави и статистиката за онкоболести при мъжките полови органи, при която близо 600 мъже на всеки 100 хил. са с диагноза.

Злокачествените образувания на храносмилателните органи също са често срещани, както и злокачествените меланоми и образувания на кожата.

Статистиката сочи още, че най-малко са заболелите от рак на костите и ставните хрущяли, на меките тъкани, както и на очите, главния мозък и централната нервна система.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Д-р Каталина Димова · преди 1 месеца
    Бих искала като лекар и човек,да се даде гласност на този тревожен проблем!От моите наблюдения,причините на първо място са в храненето на българина с токсични хранителни съставки в храните!Масовото използване на оцветители,консерванти и хляб с ГМО пшеница,масовата консумация на месо с неясна давност и такова от болни животни!!Българинът е бил здрав-сега е болен!Защо?Масовото използване на пластмасите ,които проникват в храните и на първо мясно Полистиролът,който е част от кофичките за млеко,от месото на рибите,които ядат пластмасата!Другият проблем е Микровълните,които убиват половите клетки на момичетата и момчетата,защото те са набсякъде-в телефона ни,уай-фай модемите,антените,които са на покривите.Въвеждането на 5G мрежите,ще увеличи още повече раково болните и сърдечните болести!Нима в България никой не милее за това,да продължим напред като здрава нация!!??Моля,пишете,дайте гласност на този проблем!Нека спасим Българите!Д-р Каталина Димова
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up