Четвъртък, Септември 19, 2019

Отрицателният прираст добива застрашаващи размери, сочи статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи.

Само за първите три месеца на годината починалите българи са близо 29 хиляди души. Най-голяма е смъртността в столицата, където броят на починалите е 5 230. На второ място по смъртност се нарежда Пловдив, където констатираните смъртни случаи са – 2 884. Варна се нарежда на трето място с – 2 087 починали. Смъртността в Хасково, Стара Загора и Благоевград също е много висока, спрямо броя на населението – в тези градове умират по около 300 души всеки месец.

Разликата между починалите и новородените е особено стряскаща в градовете като Видин – където на 452 починали за тримесечението, са се родили едва 59 деца. В Перник данните сочат, че на 428 констатирани случай на смъртност, родените са само 97. В Смолян пък са се родили 97 бебета, а са починали 405-ма души. В Разград на новородени – 74 бебета, се падат по 484 починали.

Общо за първите три месеца на годината са се родили близо 13 хиляди бебета, като традиционно най-висока е раждаемостта в столицата – 3 497 бебета. На второ място отново е Пловдив с 1 578 новородени и на трето място се нарежда Варна, като там родените са 1 074. Изключително ниски нива на раждаемост има в градовете – Видин, Перник, Ямбол, Смолян и София област, където се раждат под 70 деца.

Анализът сочи още, че за първите три месеца са починали 69 бебета до 1-годишна възраст, а регистрираните мъртвородени са 63. Стара Загора е с впечатляващо високи нива на мъртвородени – 9 за тримесечието. В сравнение с 2-милионната София, където мъртвородените са 11.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up