Четвъртък, Септември 19, 2019

Приемането на добавки калций и витамин D могат да предизвикат атеросклероза и да увеличат риска от инфаркт и инсулт.

Добавките се препоръчват редовно от лекари за укрепване на костите. Те са насочени към хора на и над средна възраст, за които се оказва, че рискът от ифаркт или инсулт е още по-голям.

Учени, ръководени от д-р Сафи Хан от университета в Западна Вирджиния анализират ефекта на 16 добавки и някои промени в храненето върху смъртността и сърдечносъдовите рискове в резултат на 277 рандомизирани контролирани изпитания, обхванали почти един милион души. Според изследванията се оказва, че добавките с калций и витамин D увеличават риска от инсулт със 17%.

Намаляването на солта и приемът на омега 3 мастни киселини, каквито съдържа рибата, осигурява някаква защита срещу инсулт, като фолиевата киселина също предпазва до известна степен.

Добавките, които нямат значим ефект върху смъртността, са – селен, витамин А, витамин В6, витамин С, витамин Е, само витамин D, само калций и желязо.

Според британските здравни власти по-голямата част от обществото нямат нужда от добавки с витамини, като препоръчват да си ги набавят с храната.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up