Понеделник, Април 06, 2020

Приемането на добавки калций и витамин D могат да предизвикат атеросклероза и да увеличат риска от инфаркт и инсулт.

Добавките се препоръчват редовно от лекари за укрепване на костите. Те са насочени към хора на и над средна възраст, за които се оказва, че рискът от ифаркт или инсулт е още по-голям.

Учени, ръководени от д-р Сафи Хан от университета в Западна Вирджиния анализират ефекта на 16 добавки и някои промени в храненето върху смъртността и сърдечносъдовите рискове в резултат на 277 рандомизирани контролирани изпитания, обхванали почти един милион души. Според изследванията се оказва, че добавките с калций и витамин D увеличават риска от инсулт със 17%.

Намаляването на солта и приемът на омега 3 мастни киселини, каквито съдържа рибата, осигурява някаква защита срещу инсулт, като фолиевата киселина също предпазва до известна степен.

Добавките, които нямат значим ефект върху смъртността, са – селен, витамин А, витамин В6, витамин С, витамин Е, само витамин D, само калций и желязо.

Според британските здравни власти по-голямата част от обществото нямат нужда от добавки с витамини, като препоръчват да си ги набавят с храната.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up