Вторник, Август 11, 2020

СЗО актуализира глобални насоки относно лекарствата и диагностичните тестове за справяне със здравните предизвикателства, приоритизирането на високоефективните терапевтични средства и подобряването на достъпните цени
Публикувани са нови основни лекарства и диагностични списъци на сайта на Световната здравна организация.
Списъкът със съществените лекарства на СЗО и списъкът с важни диагностични документи са основни насочващи документи, които помагат на страните да отдават приоритет на критични здравни продукти, които трябва да бъдат широко достъпни и достъпни в здравните системи. Двата списъка се съсредоточават върху рака и други глобални здравни предизвикателства, с акцент върху ефективни решения, интелигентно приоритизиране и оптимален достъп за пациентите.

 

По света има повече от 150 страни, които използват Списъка на основните лекарства на СЗО, за да ръководят решенията за това кои лекарства представляват най-добрата стойност за парите, основани на доказателства и въздействие върху здравето“, каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аханом Гебресиус. "Включването в този списък на някои от най-новите и най-иновативни лекарства за рак е силно твърдение, че всеки заслужава достъп до тези животоспасяващи лекарства, а не само тези, които могат да си ги позволят."

 world health organization WHO 600x316Списък на основните лекарства (2019 г.)


Лечение на рак:

Няколко нови лечения за рак бяха пуснати на пазара през последните години, но млако част от тях доставят достатъчно терапевтични ползи, за да се считат за съществени.
12-те лекарства, които са добавени към новия списък с лекарства за 5 терапии за рак, се считат за най-добри по отношение на нивата на преживяемост за лечение на рак на меланома, бял дроб, простата, множествен миелом и левкемии. Например, две наскоро разработени имунотерапии (ниволумаб и пембролизумаб) са довели до 50% процент на преживяемост за напреднал меланом, рак, който доскоро беше нелечим.

 Антибиотици:
Комитетът по основните лекарствени средства засили съветите относно употребата на антибиотици чрез актуализиране на категориите в AWARE, които показват кои антибиотици да се използват за най-честите и сериозни инфекции за постигане на по-добри резултати от лечението и намаляване на риска от антимикробна резистентност.
Комитетът препоръча да се добавят три нови антибиотика за лечение на резистентни към много лекарства инфекции като съществени.

Други актуализации на списъка с лекарства включват:

Нови перорални антикоагуланти за предотвратяване на инсулт като алтернатива на варфарин за предсърдно мъждене и лечение на дълбока венозна тромбоза. Те са особено изгодни за страните с ниски доходи, тъй като за разлика от варфарин, не изискват редовен мониторинг;

Биопрепарати и техните съответни биосимилари за хронични възпалителни състояния като ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на червата;

Топлоустойчив карбетоцин за предотвратяване на кръвоизлив след раждането. Тази нова формулировка има сходни ефекти с окситоцин, сегашната стандартна терапия, но предлага предимства за тропическите страни, тъй като не изисква охлаждане;

Не всички заявления до Комитета по ЕМС са включени в списъка.
Например, лекарства за множествена склероза, представени за включване, не са изброени.
Комитетът отбеляза, че някои подходящи терапевтични възможности, които понастоящем се предлагат в много страни, не са включени в представените документи; той ще приветства преработеното приложение с всички налични възможности.

Комитетът EML също не препоръчва включване на метилфенидат, лекарство за разстройство с хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD), тъй като комисията откри несигурност в оценките на ползата.

Списък на необходимата диагностика

Първият списък на съществената диагностика е публикуван през 2018 г., съсредоточен върху ограничен брой приоритетни заболявания - HIV, малария, туберкулоза и хепатит. Тазгодишният списък се разшири и включва повече незаразни и заразни болести.

Онкология:
Като се има предвид колко важно е да се осигури ранна диагноза за рак (70% от смъртните случаи на рак се срещат в страни с ниски и средни доходи, до голяма степен поради факта, че повечето пациенти са диагностицирани твърде късно), СЗО е добавила 12 теста към списъка за диагностика, за да открие широк кръг на обхват на солидни тумори като рак на дебелото черво, черния дроб, шийката на матката, простатата, гърдата и зародишните клетки, както и левкемия и лимфоми. За да се подпомогне подходящата диагностика на рака, беше добавена нова секция, обхващаща анатомична патология; тази услуга трябва да се предоставя в специализирани лаборатории.

Инфекциозни болести:
Списъкът се фокусира върху допълнителни инфекциозни заболявания, преобладаващи в страни с ниски и средни доходи като холера, и пренебрегвани болести като лейшманиоза, шистозомия, денга и зика. Освен това беше добавен нов раздел за тестването за грип за здравните заведения в общността, където няма налични лаборатории.

Общ тест:
Списъкът също така беше разширен, за да включи допълнителни общи тестове, които се отнасят до редица различни заболявания и състояния, като тестове за желязо (за анемия) и тестове за диагностициране на тиреоидна недостатъчност и сърповидно-клетъчна анемия (широко разпространена наследствена форма на анемия). в Африка на юг от Сахара).

Друга забележителна актуализация е нов раздел, специфичен за тестове, предназначени за скрининг на кръводаряване.
Това е част от цялостна стратегия на СЗО за по-безопасно преливане на кръв.

„Списъкът на съществената диагностика беше въведен през 2018 г., за да ръководи доставката на тестове и да подобри резултатите от лечението“, каза Мариангела Симау, помощник генерален директор на СЗО за лекарства и здравни продукти. "Тъй като страните се придвижват към универсално здравно покритие и лекарствата стават все по-достъпни, ще бъде от решаващо значение да имат правилните диагностични средства, за да се осигури подходящо лечение."
who


Актуализираният Списък на основните лекарства добавя 28 лекарства за възрастни и 23 за деца и посочва нови употреби за 26 продукта
, като общото количество от 460 продукта се счита за съществено за справяне с основните нужди на общественото здраве. Въпреки че тази цифра може да изглежда висока, тя съответства на броя на лекарствата, предлагани на пазара. Като фокусира изборите, СЗО подчертава ползите за пациентите и разумните разходи, за да помогне на страните да определят приоритетите и да постигнат универсално здравно покритие.

Актуализираният Списък на съществената диагностика съдържа 46 общи теста, които могат да се използват за рутинна грижа за пациентите, както и за откриване и диагностика на широк спектър от заболявания и 69 теста, предназначени за откриване, диагностика и мониторинг на специфични заболявания.
Списъкът е разделен на две части в зависимост от потребителя и настройка: един за настройките на общността, който включва самотестване; и втора за клинични лаборатории, които могат да бъдат общи и специализирани съоръжения.

И двата  списъка  на СЗО са образци за страните да разработват свои собствени национални списъци. Националните списъци, основаващи се на тежестта на местното заболяване и съществуващата инфраструктура за предоставяне на здравни услуги, предоставят отлична рамка, от която страните могат да планират и прилагат лабораторните услуги и лекарствата, от които се нуждаят.
Достъпът до тези здравни продукти изисква добри практики за възлагане на обществени поръчки, ефективни вериги за доставка, протоколи за управление на качеството и квалифицирана работна сила в областта на здравеопазването. Предоставянето на ефективни диагностични услуги, тъй като те се основават на технологии, също зависи от здрави технически спецификации, наличието на внимателно проектирани лабораторни мрежи, подходяща поддържаща инфраструктура и подходящо образование на потребителите (пациент или здравен работник), за да се гарантира безопасността.

Дано от МЗ да успеят да асимилират и приложат стратегията.

Повече информация търсете ТУК

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up