Вторник, Август 11, 2020

Изследователски екип на Университета в Малага (UMA) в областта на медицината и психологията е анализирал ефекта от вида на раждането върху психологическото развитие и интелигентността на близнаците, демонстрирайки, че цезарово сечение носи независим риск при тези множествени раждания. 

"Близнаците са много уязвими, тъй като тяхното раждане  често е преждевременно и често представлява усложнения по време на бременност и раждане", казва професор Ернесто Гонсалес Меса. Въз основа на това проучване той казва, че възможните трудности, които могат да са в следствие на цезарово сечение, са особенно чести при многоплодни раждания.

funny twins cute babies

"Ние проучихме, как цезаровото сечение се превръща в рисков фактор за развитието. Затова гинеколозите твърдо вярват в ползите от естественото раждане и ние подкрепяме хирургическа намеса при раждане като опция само при възникнали проблеми", казва Гонсалес Меса.

Проучването, публикувано в научното списание Frontiers in Psychology, включва общо 160 близнаци, които са родени в болница Матерно-Инфантил в Малага през 2005 г. От 7000 раждания,  почти 300 са многоплодни.
От извадката от всички близнаци, 55% са дошли на бял свят чрез вагинално раждане и 45% от цезарово сечение.

В първия етап на проучването бяха изследвани детската интелигентност и невропсихологично и психопедагогическо развитие. Резултатите бяха сравнени на втория етап с информация за акушерските и перинаталните променливи, като вида на раждането, проблемите, майчината възраст или теглото на новороденото.

"Когато сравнихме всички данни, открихме, че деца с по-ниско интелектуално ниво и когнитивно развитие са родени от цезарово сечение", обяснява Мария Хосе Гонсалес Валенсуела, професор от отдел "Еволютивна психология и образование" и главен ръководител на изследването.

twinss2 Тя казва, че освен ранната диагностика, изследването търси намеса чрез дейности в училищата и центровете за първична медицинска помощ. В тази връзка, съветникът Олга Казорла Гранадос, съавтор на това проучване, добавя, че има повишена тенденция в образователната среда да се търсят неврологични фактори, които да обяснят трудностите в психологическото развитие.

Разглеждайки основните трудности при четене, писане и изчисляване, които често имат близнаците, и идентифициране на ползите от вагиналното раждане срещу цезарово сечение, например, неврологичните ефекти, които детската флора, различна за всеки вид разждане, могат да посочат, бъдещите насоки за напредъка в това проучване, в което участва и проф. Долорес Лопес Монтиел от Департамента по психобиология и методология за поведенческа наука.

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up