Понеделник, Септември 28, 2020

Младите лекари, които са придобили специалност по държавна поръчка, ще трябва да работят поне 3 години в лечебно заведение, посочено от Министерството на здравеопазването. Това ще се отнася за специалностите, по които е установен недостиг на медицински персонал.

„Който желае, може да кандидатства за тези специалности, стария ред на специализация се запазва и той си съществува. Ако са ползвали държавен ресурс, той има задължения след това – трябва да работи три години. Ако не иска – трябва да върне субсидията, която е получил“, уточни съветникът на министъра на здравеопазването д-р Росен Радев.

Основните притеснения на студентите по медицина е, че директорите на болници няма да се придържат към стария вариант и да плащат на специализанти за желана от тях специалност, при положение, че държавата ще финансира само определени. Това обясни председателят на Асоциацията на студентите медици в България – Никола Дончев като посочи, че така ще се ограничи изборът.

Съветникът на министъра на здравеопазването обясни, че става въпрос за 15 специалности от над 110 и страховете на младите са неоснователни.

„През 2024 г. ще са ясни първите резултати от тази промяна. Това е толкова далеч. Аз бих решил да не взимам държавна субсидия, защото е в ущърб на хората от големите градове“, коментира Дончев.

Мярката на здравното министервство се приема положително от лекарите в малките населени места. Всяка сутрин вече 20 години д-р Боньо Бонев влиза в здравната служба на ямболското село Генерал Инзово – чакалнята е пълна от ранни зори.

72-годишният лекар всеки ден минава с колата си стотици километри, за да обиколи всички 7 села, в които има близо 2000 пациенти. Признава, че няма кой да го замести, защото младите лекари не искат д работят на село.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: бтв

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up