Неделя, Август 25, 2019

Изпълнението на бюджета за първите шест месеца на 2019 г. е в рамките на заложените параметри. За здравноосигурителните плащания – в ПИМП, СИМП и МДД изпълнението е на 50%, не се очертава недостиг на средства до края на годината, преразход или излишък. Това отбелязва председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева по време на последното заседание на Надзора.

„За лекарствените продукти средномесечно разходът до момента, общо за всички лекарства, е 103 млн. лева. Остатъкът е 83 млн. лева без да отчитаме тези 31 млн. лева, които гласувахме, че от резерва ще се изразходят за тази дейност. Очертава се на национално ниво около 120 млн. лева дефицит и като приспаднем средствата от резерва, които са определени за тази цел, към днешна дата се очертава дефицит от около 90-100 млн. лева, които трябва да се възстановят с отстъпките, които ще се събират от фирмите“, казва още Начева.

Според представителя на работодателите проф. Григор Димитров обаче работата с отстъпките не върви добре и трябва да се ускори, както и да се персонализизира отговорността по нея.

Жени Начева информира членовете на Надзорния съвет, че най-голямото превишение на средства има при лекарствата за домашно лечение, по протокол, където недостигът се очертава да е около 40 млн. лева. При другите лекарства за домашно лечение при запазване на сегашните тенденции се очаква недостиг от около 18 млн. лева.

„При онколекарствата отново 37 млн. лева е средномесечният разход, без да се отчитат отстъпките, които предстоят, т.е. 64 млн. лева недостиг", казва Начева.

Според управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев обаче касата няма да излезе на минус, защото сумите ще се набавят от отстъпките. Разходите за болнична помощ са 164 млн. лв. месечно.

„Сега в тази сфера няма проблеми и напрежение", казва Жени Начева. Тя отчита, че касата е платила по-голям брой медицински изделия, в сравнение със същия период на миналата година. Няма проблем и при предвидените европейски плащания, допълва Начева.

Според Григор Димитров обаче има тревожна тенденция, защото за шестте месеца на годината са постъпили заявки за плащания за 76 млн. лева, което е близо два пъти и половина повече от отчета на миналата година за същия период.

„Темпът на нарастване на средствата е по-голям отколкото миналата година и не е вярно твърдението, че ни отказват лечение поради задължения“, коментира Григор Димитров.

Относно надлимитната дейност, надзорниците единодушно и без разисквания приемат да се изплати надлимитната дейност на лечебните заведения, по влезли в законна сила съдебни решения, по които има предявени изпълнителни листове пред НЗОК.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up