Четвъртък, Септември 19, 2019

Близо 12000 жители в столичния квартал „Горна баня” нямат достъп до медицински грижи. Проблемът съществува от години. От районната администрация „Овча купел” коментират, че нито един лекар не желае да работи там, но причините затова не са известни. В кв. „Горна баня” няма нито един лекар, няма медицински център, поликлиника, няма нищо.

Затова сигнализира Гергана Андонова, за която е проблем липсата на здравна служба в квартала.

„Проблемът е, че имаме един медицински пункт, който беше построен по искане на жителите тук преди няколко години. До ден-днешен той не започна да функционира по предназначение. Доколкото разбрахме наскоро е бил взет под наем от лекар, който не осъществява дейност, а го използва за склад”, заяви Андонова и добави, че новоизградената сграда вече се руши.

Майката на две деца настоява да се намери лекар, който да практикува в квартала, защото най-близкото здравно заведение се намира на повече от километър, в кв. „Овча купел”, до което достъпът е с автомобил или градски транспорт.

„Ние трябва да намерим начин да привлечем лекар тук. Най-малкото възрастните хора и майките с деца биха предпочели да идват в пункта, а не да ходят до най-близкото болнично заведение извън квартала”, добавя още Андонова и е уверена, че докторът, който се погрижи за тях ще има достатъчно пациенти.

„Дълги години жителите на „Горна баня“ нямаха никакъв здравен център. Поради тази причина изградихме такъв в квартала. След това обаче, още от 2016 г., обявихме конкурс за лекари, които да практикуват там. За съжаление нямахме нито един кандидат за наемане на помещението. Тази процедура беше удължавана многократно от района и през цялото това време не се появи нито един наемател”, обясни кметът на район Овча купел Христина Семеджиева.

Семерджиева подчерта, че през 2018 г. са пуснали нов конкурс и помещението, което съдържа приемна, лекарски кабинет и санитарен възел вече има наемател, който обаче е заявил, че няма да предоставя здравни услуги. А районната администрация се принудила да даде помещението под наем, за да се стопанисва и поддържа.

„Наемът е 60 лв. на месец”, посочи Семерджиева. Тя увери, че продължава да търси лекар и добави, че ако жителите намерят медик, тя ще съдейства, час по-скоро, той да започне работа в медицинския пункт.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: bgnes

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up