Вторник, Август 04, 2020

Лекари се обявиха против някои от промените в имунизационния календар, съобщи Нова телевизия. Медиците настояха Министерството на здравеопазването да аргументира отпадането на част от ваксините. Проектът за изменение на имунизационния календар предвижда намаляване на приемите на основната имунизация на пневмококовата ваксина за децата до 6-годишна възраст, отпадане на пробата манту, както и реимунизация срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст. Освен това се въвежда още една реимунизация срещу коклюш при 12-годишните. Д-р Гергана Николова смята, че предвидените промени не могат да се приложат в България.

Управителният съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари вече е изготвило свое становище по проекта.
"Бихме желали да видим медицинската аргументация за отпадането на ваксините за пневмококи и промяната в мантуто", посочи д-р Николова и подчерта, че медиците не са удовлетворени от обяснението, че така е в други европейски страни.
Лекарите обаче одобряват въведената ваксина срещу коклюш при деца на 12 години.
"Нещата трябва да се погледнат в цялостната им картина.
Не искаме да гледаме на парче", обясни д-р Николова.
Срокът за обществено обсъждане на предложения проект изтича в петък, 23 август.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    *** · преди 11 месеца
    Коя е пък тази Николова да говори от името на всички лекари!!! Никоя.
    Ама нали трябва едни пари да се заслужат. Над милион ще получат търговците, които ще продават ваксината за грип на МЗ. Ваксина, която иначе никой у нас не желае доброволно и търговците не могат да си постигнат таргетите. Явно все пак са намерили "лобисти" да им пробутат стоката, макар че има по-точната дума от "лоби".
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up