Вторник, Август 04, 2020

Въвеждането на единен електронен регистър на ваксините в България ще предотврати проблеми от типа на тези, които имахме с инфекцията от морбили. Той ще улесни работата не само на личните лекари, но и на държавната администрация в здравеопазването. Това каза в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Христо Димитров, председател на Районната колегия на Български лекарски съюз във Велико Търново.

Той уточни, че има уверение от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, че такъв ще бъде създаден до края на годината. „Ние искаме чисто технологично и организационно нещата да се случват много по-лесно и за пациентите, и за лекарите. Електронният регистър на ваксините би разрешил много от проблемите, които възникнаха с инфекциите от морбили. Освен това известяването на пациентите за това с какво и кога трябва да се имунизират не трябва да е отговорност само на лекарите, а и на Министерството и на РЗИ“, обясни д-р Димитров. Той допълни, че единната система ще улесни и контрола – ще се знае в реално време колко имунизации са направени, колко предстоят, какви са сроковете на годност на препаратите.
Във връзка с готвените промени в имунизационния календар лекарят коментира, че БЛС все още няма единна позиция за становището си. Водят се разговори дали повторните БЦЖ и Манту ваксини трябва да отпаднат за 11-годишните. Отговорът вероятно ще стане ясен в началото на есента.

Източник: Агенция "Фокус"

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up