Неделя, Август 09, 2020

Безплатни изследвания за ХИВ и хепатит ще се провеждат по график във Варна, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града
По данни на здравното министерство общо 9 са случаите на новоинфектирани с ХИВ за територията на морския град за тази година.

„Седмица на отворените врати" в морската столица се пронежда от 26 до 30 август, като прегледите ще са в сградата на РЗИ Варна, стая №501 в работното време на кабинет КАБКИС.

hiv support 698x425

Ще се провеждат в понеделник, сряда и петък от 9-12 ч. и 12.30-16ч. с безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит В, хепатит С и сифилис по метода „ELISA".

Ще се раздават презервативи и здравно-образователни материали.

 На 3 и 5 септември от 15-17 ч. РЗИ Варна, съвместно с НПО ще проведе кампания на терен за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, като отново ще се раздават образователни дипляни пред входа на Морската градина. Ще се проведат и беседи на тема „ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции" сред рискови групи от ромското население и млади хора от спортно училище „Георги Бенковски".

От януари до края на месец юни тази година 177 560 лица са се изследвали за ХИВ в България.

Географското разпространение в страната показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове:
София – 64 лица, в област Пловдив – 15 лица, Пазарджик – 9 лица,

От началото на годината в страната са открити нови 147 ХИВ–серопозитивни, като 86% от тях се инфектирали по сексуален път.
Най-често това са хора между 30-39 г. години, което е 40% от всички носители на вируса.

В страната функционират 13 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ
(КАБКИС) към регионалните здравни инспекции.

През периода 1986–09.08.2019 г. в България са регистрирани общо 3 173 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 147 ХИВ–серопозитивни, от които 93% са български граждани и 7% чужденци. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението е 5:1 (123 мъже и 24 жени). Пътят на предаване на инфекцията също не е променен.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up