Неделя, Август 09, 2020

България е увеличила дяла за здравеопазване от брутния вътрешен продукт от 8.2% на 8,8% , което ни поставя в средата в ЕС по отношение на тези разходи, показват данни на Евростат, разпространени в сряда.
Средно държавите в ЕС дават 9,9% от БВП за здравеопазване.
България заема 17-о място от 28 държави на ЕС. Повече разходи има Гърция, а по-малко в Ирландия, които заемат съответно 16-о и 18-о място в класацията.
Държавата, която прави най-голям брутен разход за здравеопазване, е Франция - 11,5% от БВП, който от своя страна е един от най-големите в Евросъюза.

На второ място е друга богата страна членка - Германия, която има още по-голям БВП от този на Франция и харчи за здравеопазване малко над 11 % от него.
В другия край на подреждането е Румъния с 5% от БВП за здравеопазване.
Най-висок дял пари за здраве на стария континент дава  Швейцария -12,1% от БВП.

Общите разходи за психично здраве, например,  се оценяват на повече от 4% от БВП - или повече 600 милиарда евро - в 28-те държави от ЕС.

Българските разходи за психично здраве са 2.36 от БВП на страната.

През 2017 г. разходите за здравеопазване представляват 9,6% от БВП като цяло в ЕС, спрямо 8,8% през 2008 г.

Доказателствата сочат, че една пета от разходите за здравеопазване са разточителни и биха могли да бъдат елиминирани, без да се подкопава здравната система (OECD, 2017).

Тази тревожна оценка - рядко оспорвана от експерти - е добре подкрепена от наличните изследвания.
Например, през 2012 г., извадка от анкетираните във Франция лекари отчитат, че те считат около 28% от интервенциите като не напълно оправдани (Vanlerenberghe, 2017).
В Италия, страна, която харчи по-малко за здраве, отколкото много други западни Европейските страни, делът на неефективните или разточителни публични разходи беше изчислен на около 19% през 2017 г. (Fondazione GIMBE, 2018)


В доклада на ЕС за състоянието на здравеопазването в страните-членки за 2018 г намираме и неизненадващата информация :

По отношение на  пет хронични състояния - диабет, хипертония, сърдечна недостатъчност, бронхиектазиите и астма и колко биха могли да бъдат избегнати болничните приеми за тях в страни от ЕС, 2015 г. България оглавява класацията :


gdp

Източник: 24 часа ; еc. europa.eu

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up