Неделя, Ноември 29, 2020

Институт за здравно образование е партньор на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и Столична община в кампания за ранна диагностика на белодробни болести сред пушачите и пасивните пушачи (хора, които живеят или работят с пушачи). Кампанията предлага безплатни високоспециализирани изследвания - изследване на дишането (спирометрия) и флуорографски преглед. Ранното откриване на белодробните заболявания дава възможност за по-успешен контрол и лечение.

За прегледите се записват пълнолетни пациенти с повишен риск от развитие на белодробни болести, без поставена диагноза и отговарящи на определени от медицинските специалисти условия. Ако вече имате поставена диагноза ХОББ или астма, не можете да участвате в кампанията. Ако имате нужда от второ мнение, можете да се свържете със специалист по белодробни болести или лекуващия Ви лекар.

lungs cigarettes

Насрочени са нови дати за София, Благоевград и Враца, съобщи д-р София Ангелова, председател на сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“.


В София прегледите ще бъдат на 13 и 18 септември и 11 октомври.

В Благоевград – 20 септември,

в Община Бяла Слатина  – на 11 септември.

В София прегледите ще се провеждат в двора на Втора градска болница, Благоевград – до МБАЛ „Пулс“, в Бяла Слатина – до сградата на Общината.

Записването е задължително и може да стане през тел. 070010126  всеки работен ден между 10 и 16 ч. и онлайн чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu

По данни на НСИ за 2017 г. в България белодробните болести са на първо място по заболеваемост. Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ (известна също като болестта на пушачите) вече е на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза. Данните са от 2016 г. на Института за изследване и анализи на човешкото здраве във Вашингтон, САЩ.

Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни - и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.

През 2018 г. в кампанията бяха прегледани 429 души в София. При 120 от тях бе установена ХОББ.

За 2019 г. вече са определени първите дати през м. май и юни. Прегледите ще се провеждат през месеците май, юни, септември, октомври и ноември в София, Враца, Благоевград.

За да се запишете онлайн, кликнете ТУК

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up