Сряда, Август 12, 2020

Хапчето стана широко достъпно през 60-те години на миналия век . Днес повече от 100 милиона жени по света приемат хормонални противозачатъчни хапчета и те са особено популярни сред тийнейджърите. Хапчето е, разбира се, високоефективен метод за предотвратяване на нежелана бременност. Дори някои жени, които не са сексуално активни, го използват по други причини, включително за намаляване на менструалната болка или за лечение на акне. Въпреки това, първоначално е било разработено като лекарство за възрастни , но за потенциалните странични ефекти за по-младите потребители са все още неясни в по-голямата си част.
Пубертетът е критичен жизнен етап, който се бележи с бърз растеж и промени в тялото и мозъка. При животните е известно, че половите хормони като естроген и прогестерон влияят върху развитието на мозъка по време на пубертета.

contraceptive

Ако същото важи за хората, приемането на синтетичен естроген и / или прогестерон - основни съставки, които се намират в повечето формулировки на хапчето - през този чувствителен период може да повлияе на развитието по начини, които имат дълготрайни последици за психичното здраве.

Като цяло изследванията дават смесени резултати за връзката между употребата на хормонални контрацептиви и депресията. Някои проучвания не откриват връзка, а други откриват риск от депресия при възрастни.

Най-голямото проучване досега по тази тема - което включваше над един милион жени, живеещи в Дания - стигна до заключението, че жените, които употребяват хапчето или други хормонални контрацептиви, са изложени на повишен риск от депресия. Проучването показва също, че тази връзка е най-силна при тийнейджърките.

" Нашето последно проучване, публикувано в списанието за детска психология и психиатрия, надхвърля предходните изследвания, като изследва дали употребата на противозачатъчни хапчета може не само да предскаже риска от депресия в краткосрочен план, но и в дългосрочен план.
Разгледахме данните на 1236 жени на възраст между 20 и 39 години, включени в Националното проучване за изследване на здравето и храненето, които са предоставили информация за своята история на употребата на противозачатъчни хапчета.

Почти половината от жените в извадката първо са използвали противозачатъчни хапчета като тийнейджъри; тези жени са изложени на по-висок риск от клинична депресия (16 процента) години по-късно, в сравнение с жени, които никога не са употребявали противозачатъчни хапчета (шест процента), а също и в сравнение с жени, които са започнали да приемат противозачатъчни хапчета като възрастни (девет процента) ,

Тези групови разлики в риска от депресия остават стабилни - или се увеличават - когато статистически контролираме голям брой други разлики между трите групи, включително възраст в първия период, възраст при първа сексуална среща, текущо състояние на отношенията, социално-икономически статус, етническа принадлежност и настояща употреба на противозачатъчни хапчета.

Нашите открития показват, че употребата на орални контрацептиви през тийнейджърските години може да има траен ефект върху риска на жена за депресия, дори години след като тя престане да ги използва."

Защо тогава досега откривахме противоречиви констатации за връзката между употребата на противозачатъчни хапчета и депресията? Смятаме, че тези противоречия биха могли да се обяснят с това как изследователите групират жените, които са проучили. Тъй като повечето изследователи се интересуваха предимно от краткосрочните ефекти на противозачатъчните хапчета, те групираха жените въз основа на това дали в момента използват орални контрацептиви. Тези изследователи не са взели предвид предишната употреба на орални контрацептиви при жени и може да са подценили неволно ефектите от употребата на противозачатъчни хапчета върху риска от депресия. Пушенето например има дългосрочни ефекти върху риска от рак на белия дроб. Ако изследователите трябваше само да сравняват настоящите пушачи с настоящите непушачи, без да вземат предвид дали някой е бивш пушач, те биха могли да заключат, че няма връзка между риска от тютюнопушене и рак на белия дроб. Комбинирането на бивши пушачи и непушачи  в една категория "настоящи непушачи" може да доведе до подвеждащи заключения, тъй като тези две групи хора могат да имат различно здравно състояние на белите дробове поради дългосрочните ефекти от тютюнопушенето.

По същата причина считаме, че бъдещите изследвания трябва да разглеждат отделно бившите потребители и онези, които не са приемали на хапчето.

Важното е, че тъй като нашето проучване беше корелиращо, не можем да заключим, че употребата на хапчето всъщност причинява повишена депресия.

Въпреки че статистически контролираме всяка налична променлива в набора от данни, която смятаме, че може да даде правдоподобно алтернативно обяснение за връзката, която изследвахме, не можем изцяло да изключим възможността друга променлива, която не сме успяли да разгледаме във връзката между употребата на хапчета и риска от депресия.

В крайна сметка нашето изследване е само едно парче от много по-голям пъзел, който ще трябва да бъде попълнен с комбинация от корелационни и експериментални изследователски проекти. Всеки от тези дизайни има своите силни страни и ограничения.

Необходими са конвергентни доказателства от проучвания върху животни, както и при хора, епидемиологични набори от данни и рандомизирани контролирани изпитвания и проекти на напречно сечение и надлъжно.

За тази цел наскоро стартирахме проспективно проучване в Университета на Британска Колумбия, за да разгледаме този въпрос в по-широк контекст. Ще проследяваме хормоналните нива на няколкостотин юноши, употребата на хормонални контрацептиви, социалното и емоционалното функциониране и реактивността на стреса през следващите три до пет години.

Надяваме се, че нашите изследвания ще насърчат по-информиран диалог и вземане на решения относно предписването на различни методи за контрол на раждаемостта за подрастващите жени.

Източници : MedicalXpress ; The Conversation

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up