Понеделник, Април 06, 2020

10% от българските пенсионери ще могат да се възползват от безплатните противогрипни имунизации. Ваксините ще бъдат доставени през втората половина на октомври, като право на тях имат хора на над 65 години. Очакваше се ваксинациите да започнат още в началото на октомври, но заради проблем с фирмата доставчик това ще стане с малко закъснение. Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в студиото на БНТ.
Четири щама на вируса ще ни атакуват тази зима, според експертите. Последните няколко години обикновено се сблъскваме с епидемия втората половина на февруари, разбира се, гаранция няма, може да бъде и по-рано и по-късно. Страната ни е на едно от последните места в Европа по брой на закупени ваксини.
За пръв път възрастни хора над 65 години могат да се ваксинират безплатно срещу грип, предвижда програма на здравното министерство.
Тази есен има осигурени ваксини за 120 000 души или за 10% от пенсионерите. Ако броят на желаещите се окаже по-голям, имунизации ще се поставят по преценка на личния лекар.

Имунизациите ще се поставят по преценка на личния лекар.
1257 души в страната са заболели от грип и остри респираторни заболявания през изминалата седмица, по данни на Националния център по заразни болести.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up