Понеделник, Септември 28, 2020

Октомври - световният месец за борба с карцинома на млечната жлеза ще бъде честван у нас за трета поредна година, като фасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в розово – цветът, който символизира битката с рака на гърдата.През целият месец ще бъде активна профилактичната кампания, организатор на която е Първа САГБАЛ „Света София". Инициативата е подкрепена от Столична община. През целия месец октомври в девет болници в град София, Пловдив и Стара Загора медицински специалисти ще провеждат безплатни мамологични прегледи. Лечебните заведения – партньори и графикът с часовете ще бъдат оповестени на 4-ти октомври.

rak na gurdata Месецът на осведоменост за рак на гърдата, който се отбелязва всеки октомври, помага за увеличаване на вниманието и осведомеността, ранното откриване и лечение.

Има около 1,38 милиона нови случая и 458 000 смъртни случаи от рак на гърдата всяка година (IARC Globocan, 2008). Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените по света, както в развитите, така и в развиващите се страни. В страните с ниски и средни доходи честотата нараства непрекъснато през последните години поради увеличаване на продължителността на живота, увеличаване на урбанизацията и възприемане на западния начин на живот.

Понастоящем няма достатъчно познания за причините за рака на гърдата, следователно ранното откриване на болестта остава крайъгълният камък в контрола на рака на гърдата. Когато ракът на гърдата се открие рано и ако има налична адекватна диагноза и лечение, има голям шанс да бъде излекуван. Ако бъде открит късно обаче, лечението често не е възможност. 

По-голямата част от смъртните случаи (269 000) се наблюдават в страни с ниски и средни доходи, където повечето жени с рак на гърдата се диагностицират в късни стадии поради липса на осведоменост относно ранното откриване и бариерите пред здравните услуги. 

СЗО насърчава цялостни програми за контрол на рака на гърдата като част от националните планове за борба с рака. Препоръчителните стратегии за ранно откриване за страните с ниски и средни доходи са осъзнаване на ранните признаци и симптоми и скрининг чрез клиничен преглед на гърдата в демонстрационни области. Проверката на мамографията е много скъпа и е възможна само в страни с добра здравна инфраструктура, които могат да си позволят дългосрочна програма.


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up