Неделя, Септември 27, 2020
Безплатно измерване на кръвната захар във Велинград

Във Велинград ще се проведе безплатно измерване на кръвната захар, съобщиха от общинската администрация. От там уточниха, че представители на фирма-дистрибутор на апарати за измерване на кръвна захар ще проведат безплатно измерване за жителите и гостите на Велинград. Мероприятието е с цел профилактика и всеки, желаещ може да дойде от 10.00 до 17.00 часа на площад „Николай Гяуров”, за да се възползва от инициативата.

Концентрацията на кръвната захар е строго регулирана от организма. При нормални условия, нивото на КЗ е поддържано между 4 и 6 mmol/l. Хомеостазата подържа това ниво около 5 mmol, или 90 mg/100 ml; последното превръщане от една мерна единица в друга се получава така, понеже моларната маса на глюкозата (C6H12O6) е около 180 g/mol (180 g/mol×5 mmol/10). Следователно, като се има предвид че средният обем на кръвта на „средно статистическия човек“ е близо 5 l,[1][2][3] то масата на циркулиращата в кръвообращението му глюкоза е от 3,3 до 7,0 g. Нивото на глюкозата се повишава сутрин и при хранене, като допълнително се пренасят от кръвообращението от два до няколко грама, които циркулират и постепенно се усвояват от организма около един-два часа след хранене. Ако организмът не е в състояние да урегулира нивото на кръвната захар се говори за хипогликемия – при ниска кръвна захар или хипергликемия – за висока кръвна захар. Захарният диабет напр. е заболяване, при което кръвта е в състояние на продължителна хипергликемия и това се дължи на неуспешна регулация.
Нормални стойности
Независимо от променливостта на интервалите между хранене и пост, както и разликата в състава на храната, от много богати на въглехидрати храни, до сравнително бедни, кръвната захар успява да се задържа в забележително прецизни рамки – 80 до 110 mg/dl, или изразено в молове – 3,9 до 6,0 mmol.

Изключение правят епизодите на хранене и стрес; тогава КЗ се покачва временно, в първия случай, поради постъпилите въглехидрати, а във втория, поради дейността на симпатиковата нервна система, която подготвя организма за действие като му предоставя енергиен ресурс. Всички количества глюкоза, които не са употребени, постъпват през порталното кръвообращение на храносмилателния тракт в черния дроб, където излишъкът от глюкоза се преобразува в гликоген, триглицериди и други субстанции. Гликоген се съхранява в мускулите и черния дроб. При нужда, панкреасът секретира хормона глюкагон, който извършва обратния процес на освобождаване на глюкозата от гликогеновите запаси. За нормалните нива на глюкозата в кръвта е отговорен и инсулинът. Инсулинът е хормон секретиран от панкреаса и служи при активния транспорт на глюкозата от кръвообращението в клетките.

Източник: Агенция "Фокус" , wiki

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up