Вторник, Март 31, 2020
Безплатните ваксини се бавят, платените са тук

Първата партида безплатни ваксини против грип пристига у нас до дни, съобщава БНТ. Срокът обаче постоянно се отлага и това затруднява допълнително работата на личните лекари. Обещанието този път е, че до началото на ноември всички аптеки и кабинетите на общопрактикуващите лекари да бъдат заредени.
Обяснението за забавянето е недостига на препарати в световен мащаб, тъй като един от щамовете влиза във вълната по-късно, поради което ваксините също се изработват по-късно.
Д-р Гергана Николова отбелязва фактът, че в аптеките вече има ваксини, които могат да бъдат закупени и тя лично има пациенти, които са си ги поставили. Бавят се само безплатните такива.


Общопрактикуващите лекари са на мнение, че срокът на поставянето на ваксините е прекалено кратък, тъй като са необходими около 20-30 дни, за да се изгради имунитет.
„ Трябва да има медицински смисъл едно нещо да се прави. Когато говорим за профилактика, тя се прави по точни критерии, по точни правила и по медицински стандарти. Тя не се прави ей така. Дайте да ги сложим на Коледа, защото тогава ще дойдат. Ваксините трябва да дойдат сега, за да има ефект от програмата“ – каза още д-р Николова.
Друг сериозен проблем е и фактът, че безплатните ваксини се отпускат само за 10% от хората над 65-годишна възраст, без ясни критерии как ще се извършва подборът. От Национално сдружение на общопрактикуващите лекарите неколкократно са отправяли запитвания с искане за ясни медицински критерии кои от пациентите трябва да бъдат включени в програмата. Отговор, обаче не е получен.

 Източник БНТ

Одобрявате ли заповедта да се носят маски?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up