Сряда, Октомври 21, 2020
 От четири седмици не е имало нови случаи на морбили в София

В Сливен баща осъди Комисията за защита от дискриминация заради това, че детето му не може да посещава детска градина, защото родителите са решили да не му поставят ваксина срещу морбили. "Между половин и един процент от децата по различни причини, на базата на различни заболявания или вродени състояния не могат да бъдат имунизирани. За тях единственият начин да ги предпазим е да им осигурим среда от имунизирани, в която няма как причинителят да стигне до тях", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.


Още по-малък процент от децата не отговарят на антигенното дразнене. Това означава, че въпреки, че са имунизирани не могат да изработят пълноценен имунитет.
Той обясни, че е повече от ясно, че имаме неимунизирани, а внос на болестта непрекъснато има от съседни на нас държави. От четири седмици не е имало нови случаи на морбили в София и областта. Има отделни случаи в Монтана и Пазарджик. Единствения начин да се предпазим е да вдигнем процента на имунизация. „За“ или „против“ ваксините не съществуват от научна гледна точка. – каза още доцент Кунчев - "За" ваксините са фактите и цялата съвкупност от наблюдения години наред.
Той се съгласи, че има странични ефекти при всяко лекарство, но те са най-малко при ваксините.

Източник : БНТ

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up