Неделя, Ноември 29, 2020
Депутатите си измериха  безплатно кръвната захар в Световния ден за борба с диабета

 

В България има около 500 000 диагностицирани пациенти с диабет и се предполага че около 150 000 не знаят, че имат такова заболяване., каза председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова при старта на инициативата за измерена кръвната захар на народните представители.


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че в парламента винаги е имало готовност да се приемат такива важни каузи, които касаят човешкото здраве. „Българинът трябва да бъде информиран, че наистина профилактиката е нещо много важно, защото тя предотвратява редица по-задълбочени проблеми на здравето.
Припомняме, че националната диабетна асоциация от 11 година настояват за спешно изготвяне на Национална програма за борба с диабета и цитират статистика, според която 8,4 % от населението у нас е засегнато от диабет, а прогнозите сочат, че до 2040 г. всеки десети българин ще бъде с тази диагноза.
Малко по-рано този месец здравният министър Кирил Ананиев, от трибуната на НС заяви, че страната ни няма нужда от специална програма, тъй като и без специален документ се полагат достатъчно усилия за профилактика и лечение.

 

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up