Сряда, Декември 02, 2020

 

Личните лекари да напомнят на всеки от пациентите си за задължителния ежегоден профилактичен преглед чрез обаждане, SMS, писмо или чрез информационно табло, поставено на общодостъпно място. Заедно със зъболекарите пък да обясняват за вредата от пиене, пушене, нездравословно хранене и начин на живот.


Това са част от задълженията на джипитата и зъболекарите, разписани в проект на наредба за основния пакет дейности, покривани от бюджета на НЗОК. Причина за обновяването на наредбата е, че ВАС я отмени в края на октомври с Мотива, че финансовият раздел към нея е твърде кратък и не е подробен. В новия проект тази част е изцяло променена, като са посочени и средствата за отделните здравни дейности, както и очакваните резултати. Други значителни промени няма. Досегашните дейности ще се запазят по вид и обем. Има възможност за включване на нови, тъй като в момента се водят и преговорите по новия рамков договор, но е по-вероятно само да се увеличат обемите и стойностите.
Основен акцент в наредбата обаче е поставен на профилактиката и промоцията на здравето. Затова освен информирането за предстоящи прегледи за хората над 18 г. от рискови групи джипитата трябва да правят и оценка на рисковите фактори и вредни навици. При установен риск за здравето ще ги изпращат при специалист. В пакета влиза още оказване на медицинска помощ в дома на пациента по преценка на личния лекар. За специализираната помощ пък през 2020 г. са предвидени 21,3 млн. броя изследвания.
Източник: в.24часа

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up