Неделя, Юли 12, 2020
Tелефон 112 ще открива от къде се обаждаме

Спешният тел. 112 вече сам ще открива къде се намира човекът, който се обажда. Това е едно от нововъведенията, в подготвяната от МВР концепция за развитието му от 2021 г. Проектът за новата система за спешни повиквания е публикуван за обсъждане на портала за обществени консултации на МС. Крайният срок за подаване на становища е 15 януари.
Сега системата засича мобилната клетка, която е с радиус от около 15 км. Понякога хората, които търсят помощ, не могат да се ориентират точно къде се намират. Има и множество фалшиви сигнали. С новата услуга това ще бъде избегнато. Със самото позвъняване на тел. 112 мобилният апарат ще изпраща текстово съобщение в спешния център с точните координати на позвъняването.

Според вносителите от МВР софтуерното приложение на автоматизираната информационна система на 112 е остаряло и от началото на 2021 г. няма да се поддържа от доставчика. Това ще доведе до спиране на услугата, гарантираща непрекъснат, бърз и безплатен достъп до службите за спешно реагиране за получаване на помощ при спешни случаи, с цел защита на живота, здравето, сигурността и имуществото им и в определени ситуации би застрашило националната сигурност, поясняват от МВР.

Друго нововъведение е, че всички ще могат да чатят с тел. 112. Това ще става със скайп, вайбър и други подобни
приложения. В момента чатът също е достъпен, но само за хората с увреждания, които ползват специално приложение. Видеовръзката е друг вариант за контакт. С нея ще може да се покаже състоянието на пациента или размерът на инцидента при пожар, наводнение или катастрофа. Така ще се преценява как адекватно да се реагира. Ще могат да се ползват и камерите, които са монтирани в района на събитието.

Освен това системите на 112, полиция, пожарна, спешна помощ и други институции ще бъдат уеднаквени, за да има координация между отделните служби. Засилване на трансграничното сътрудничество е друг от акцентите, залегнал в проекта. Целта е при инцидент в р. Дунав например да участват екипи от България и от Румъния.
Прогнозната цена на нововъведенията е 44 млн. лв., пише в проектодокумента. Източник: clinica.bg

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up