Петък, Август 07, 2020
Подмятат болно дете като билярдна топка между 4 столични болници

Помните ли 3-годишния Александър, който почина в столичната педиатрия, след като родителите му обикаляха часове наред между няколко столични болници? Помните ли как Бойко Борисов отстрани директорите на три болници, с думите, че трябва да има възмездие? Имаше дебати, проверки, констатации и обещания за промени. Дръжки.
Снощи линейка, караща болно дете, е обикаляла в продължение на 5 часа между четири столични болници в опит да бъде прието за лечение, съобщи Би Ти Ви. Според родителите 14-годишното момиче е било в тежко състояние - с парализа на лицето и схванат крак.

Линейката кара детето първо в "Пирогов". Там не го приемат с аргумента, че нямат детски невролог.
Оттам линейката отива в Националната кардиологична болница. Там в двора на болницата, без да е направен преглед, лекар е проверил дали има легла, но всички били заети.
От там детето отива в Инфекциозна болница. Там момичето било прегледано, но отпратено, защото нямали неврологично отделение.
От там линейката отива за втори път в "Пирогов". Там обаче за втори път ги отпращат.
От там линейката отива в педиатрията. Отпращат ги.
От там линейката отива пак в "Пирогов", където детето този път е прегледано и изследвано, но отново отпратено към педиатрията.
В педиатрията го хоспитализират - близо 5 часа след подаване на сигнала.
Бащата Найден Иванов коментира, че не знае защо цяла нощ е бил връщан и е отказван прием в болница на дъщеря му. "Не мога да го възприема това нещо, в 21 век живеем, няма кой да ми приеме детето в трагично състояние", каза той.
Министър Ананиев разпоредил проверка. От Спешната помощ и "Пирогов" отказали коментар, докато не приключи проверката.
Сега какво? Чакаме Борисов да се върне от Брюксел и да отстрани временно директорите на 4-те болници ли? И после какво?
Ако бяха частни болници, щяха да обвинят пазара, печалбата, търговията. Ама не са, всички до една са държавни, 100% държавни. Директорите и директорските бордове, както и тези на спешна помощ са назначени еднолично от министъра на здравеопазването. Медицинският стандарт за спешна помощ също е написан от него. Сега, какво, Ананиев ще търси невролози ли? Ще купят нови линейки, ще им сложат паник бутони ли, какво?
И не, не ви пречи печалбата. Ако болниците печелеха от лечението на болни, никога нямаше да върнат детето. Кой търговец си гони клиентите? По-скоро щяха да хоспитализират и бащата.
Искахте бюджетно здравеопазване, искахте държавна медицина. Имате ги!

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up