Сряда, Юли 15, 2020

Министерството на здравеопазването скри данните за така наречените представителни пациентски организации. На МЗ бе поискан достъп до Кенаровобществена информация по следните въпроси:
Кои са регистрираните като представителни организации за защита на правата на пациентите по смисъла на чл. 86б, ал. 1 от Закона за здравето, съответно на кои дати са регистрирани, като такива?
Кои от тях са подали заявления по реда и в сроковете на чл. 7 от Наредба № 48 от 9 септември 2010 г. за признаване на организациите за защита правата на пациентите за представителни организации, съответно на кои дати са подадени заявленията?

Извършвани ли са проверки по реда на Глава трета от Наредба № 48 от 9 септември 2010 г. за признаване на организациите за защита правата на пациентите за представителни организации и ако да, моля да ни бъдат предоставени копия от всички документи за извършените проверки.
Първоначално МЗ разреши пълен достъп до информацията. В последващо писмо МЗ удължи срока на отговора с 14 дни. С трето писмо, Главния секретар – проф. Пл. Кенаров, отказа достъпа до обществена информация, защото „засягала трети лица“ - в случая пациентските организации и те „не дали съгласие за предоставянето ѝ“.
По същество, исканата информация следва да е публична – нали това е идеята за съществуването на такива организации – всеки да може да се обърне към тях.
Каква тайна може да бъде на коя дата от МЗ са регистрирали като представителна  една или друга пациентска организация?
Каква тайна може да бъде на коя дата пациентската организация е подала заявление за пререгистрация в МЗ?
Каква тайна могат да бъдат резултатите от извършените проверки от МЗ? Да при проверките се установяват имената и адресите на регионалните представители на пациентските организации, но по силата на цитираната наредба, те не само не са тайна, но има задължение да бъдат публично обявени, за да може хората да се обръщат към тях.
Има само едно логично обяснение на това, че МЗ отказа да предостави тази информация. Най-вероятно, резултатите от проверките са едни, а регистрираните представителни организации други. С други думи, МЗ е дало регистрация на организации, които не отговарят на изискванията на наредбата. Отказът на МЗ е обжалван пред АССГ. Предстои съдът да се произнесе с решение.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up