Неделя, Ноември 29, 2020

За да има спокойствие в областта на здравеопазването,на пациенти и на лекари , на цялото българско общество,  са нужни няколко, добре r.dinevформулирани вече от специалистите неща:
1. Бърз достъп до квалифицирана лекарска помощ.
2. Ясна система на финансиране. Всеки да знае, какво ще получи за своите вноски и какво ще доплаща.
3. Когато се случи нещо спешно и опасно за живота, да има адекватна грижа от страна на държавата.


Това е. Няма друго. Всичко останало е допълнение, към една от тези точки.

В математиката има един много ефикасен метод за решаване на задачи, а именно отсяване на всички условия, които не променят посоката на графиката, а само я прецизират. В този случай виждаш, кои са активните променливи и се стараеш чрез тях да постигнеш нужната форма или посока на графиката.  
По първа точка от написаното, още при старта на съвременната ни система, тя беше поставена на релсите на активния диалог между лекари и пациенти, чрез институцията личен лекар и лекар със специалност в доболничната помощ.
За съжаление след 2001г никой не положи и един метър от необходимите релси за движението на здравната система в зададената посока,за усъвършенстване и оптимизиране на нейните параметри.  Сега всички сме недоволни и се чудим защо влака не се движи. Няма релси, само се клати от вътре. Алюзия със стар виц.
За съжаление, математиката не е от дисциплините изучавани от лекарите.
Парадокса в момента е, че политическата партия, която положи първите релси на нашето модерно здравеопазване, се опитва да обърне движението обратно към системата Семашко, в нейния карикатурен вид.
На всички ни  е ясно, че със 100лв, можем да напълним един резервоар на колата, максимум, в никакъв случай два или повече. Когато въпросът е за лечение, голяма част от нас искат със 100лв да напълнят резервоара на танкер. Тук се намесва Хипократова клетва, политическото говорене, популизма и обикновения профанизъм.  За преодоляване на тези негативни настроения е нужен лидер или група от ентусиасти, които да са наясно какво искат, какво може и  как да отстоят  интересите на обществото , като цяло. Да бъдат добронамерени към своята дейност. Такива в българската политика все още не сме избирали, за съжаление. Всички се хлъзгат по моментната слава и много бързо попадат под влиянието на всевъзможни интереси, което е краят на тяхната кариера и за съжаление това е и краят на нашите надежди за добър живот.
Ще се опитам, чрез един конкретен пример в системата на болничната помощ, да Ви обясня, защо това, което прави Москов е вредно.
През 1985г в България бе внедрен един революционен метод за лечение на нефролитиаза, а имено екстракорпоралната литотрипсия. Този метод се утвърди  като основен за лечението на над 85% от литиазата , в почти всички страни , които ние наричаме развити. За използването на този метод на лечение е необходимо  наличието на специална апаратура, която е доста скъпа. Освен цената на самата апаратура, поддръжката и в оптимално функциониращо състояние, също има своята цена. Поради тези причини и отчитайки, голямата медицинска и социална значимост на метода(неинвазивен, в 80% от случаите е монотерапия, възстановяване за 1 ден и т. н.), в Унгария тази манипулация е оценена на 800 EUR, в съседна Гърция 1500 EUR, в България 266лв.
Който поне малко разбира от събиране и изваждане е наясно, че с тази цена, в България няма повече да има нормален апарат за литотрипсия и тези глупаци, които са инвестирали в що годе работещ апарат, ще продължават да  са принудени да пестят от неговата поддръжка, ако работят, или ще го продадат.  Дори в болници, в които работеха най-добрите апарати за екстракорпорална литотрипсия, сега работят някакви мижави версии на известни фирми. Няма пари за реинвестиция. Пътеката е недооценена в десетки пъти.  Това ще компрометира самият метод и ще лиши българското общество от един ефикасен и щадящ метод за лечение на бъбречната литиаза.  Защо уролозите от Александровска болница, от ВМА, от МВР болница и др. не кажат една дума по този въпрос. Да кажат колко струват апаратите им, купени с държавни пари, да кажат колко струват консумативите и поддръжката. За тях това е второстепенен въпрос. За тези обаче, които са инвестирали свои пари,  които са инвестирали  и рискували да купят да поддържат апаратурата, които са лекували в продължение на много години пациенти, с доказан ефект от тази процедура, всичко казано до тук е кървяща рана. На тях им е отказано да печелят (според Москов, те дори нямат това право), да реинвестират и да развиват своите идеи, които явно са добри за обществото. Трудностите, които изпитва един човек, решил да инвестира, и честно да печели от инвестиция в здравеопазването са изключително големи. Това, което се случваше в болничната помощ след 2001г може да се оприличи на хроничен бронхит, но това което се случва сега, при десния Москов, е белодробен емфизем. Няма въздух нито за лекари, нито за пациенти, нито за инвестиции. Москов, както и Борисов се надяват на финансиране от Европейски фондове. Добре, ама те спират през 2020г. После какво правим, или на тях вече ще им е все едно. На тях най-вероятно ще им е все едно, но на всички нас, които имаме малко мозък в главата и  добронамереност към нашата общност-българския народ, не трябва да ни е все едно.
Нека гледаме на случващото се в България през погледа на фактите и да се научим да вярваме на тези, които нещо са направили, а не на тези, които нещо са казали. Поне Вярата в Светлото бъдеще, трябва да ни е научила  на това.  Благодарение  на Москов и  на такива като него, България ще е все по  нежелана от  честните и лоялни инвеститори. Като гледам, че все повече хора се настройват против лекарите, няма как да не направя сравнение със Сталин и врага с бяла престилка. Разделено общество, слепци водачи.

 

Румен Динев -  работещ с апарати за  екстракорпорална литотрипсия от 1985г.
Инвестирал, чрез заем, в нов апарат за ЕЛПК и вече 8 години изплаща направената инвестиция, без ни най-малък шанс за реинвестиция.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up