Понеделник, Юли 13, 2020

HealthЧестит празник на работещите в здравеопазването! В България денят на здравния работник се отбелязва от 1964, а от 2006 е преименуван на професионален празник на работещите в здравеопазването. 7 април е и Световният ден на здравето, след като на тази дата през 1948 г. е създадена Световната здравна организация със седалище в Женева, Швейцария.
Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство. Тази година честванията са фокусирани върху превенцията на диабета. В България има вече около 600 000 хора с диабет, като още 300 000 не знаят или са потенциално застрашени.
У нас - около 70 процента от българите оценяват здравословното си състояние като "добро или много добро", отчита Националният статистически институт. Тези статистически данни се потвърждават и от последен анализ на Евростат за самооценка на здравето на гражданите на възраст между 25 и 64 години. Най-висок е процентът на хората с положителна нагласа към здравето си в Гърция, Швеция и Ирландия, а най-ниска - в Португалия, Унгария и Хърватия.
В страната ни празникът тази година минава под знака на лекарски протести и недоволство от ефективността на здравната система.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up