Сряда, Юли 15, 2020

p.moskovДо сега всичко беше в сферата на приказките. Тази събота и неделя РЗОК ще реже леглата на болниците. В новите „договори“, ще фигурират не само лимити на месечни плащания, но и лимити по брой легла във всяко едно отделение или клиника.  
Според служител на РЗОК рязането на легла се извършва „на око и горе долу пропорционално“. За минимум е приет 3 легла за едно отделение.
На 25-ти този месец служители на РЗОК са проверявали съответствието на броя на леглата с издадените разрешения за дейност. Директорите на болници са били принудени да подпишат, протоколи с дата 18 май, от която дата ще бъдат сключени и новите „договори“.
По същество рязането на легла представлява въвеждане на нов лимит, върху дейността на лечебните заведения. Така, ако една болница има разкрити 10 легла и средния престой на болни е например 3 дни, то тя би могла да лекува по 30 пациенти на всеки 3 дни. Ако, обаче в „договора“ са записани 3 легла, НЗОК ще плати за лечението на най-много 9 пациенти, независимо колко са били лекувани.
Какво може да направи пациент, който попада извън „бройката на леглата“? Съществуват три възможности;
1. Да си плати за лечението
2. Да потърси друга болница със „свободно легло“.
3. Да се запише в листа на чакащи за „свободно легло“.
В случая термина „свободно легло“ означава бройка по договора с НЗОК, а не изобщо легло, защото болницата може да разполага със свободни легла, но не може да ги използва за лечението на здравноосигурени лица, въпреки, че има законно издадено разрешение от МЗ.
От прилагането на „реформата“ се очакват няколко неща:
1. Да се намалят плащанията на държавата за болниците, лекарите и сестрите.
2. Да се пренасочат пациенти от едни болници към други.
3. Да се увеличат плащанията от джоба на пациентите.
4. Да се закрият част от по-малките общински и частни болници.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up