Вторник, Юли 14, 2020

Ако през последната година, в страната ни набра скорост въпроса кой, в случая с Медицинския университет не по-малко важен се stkaоказа въпроса защо.
Да видим цялата картина. Преди няколко месеца с пълно единодушие Общото събрание на МУ – София избира проф. Вихра Миланова за ректор на мястото на акад. Ваньо Митев, който е изкарал два пълни мандата.
По повод на сигнал, подаден от Германия, свързан с изнесено обучение,

Инспекторатът на Министерството на образованието и науката извършва проверка, при която са констатирани множество нарушения. Докладът от проверката е предаден на прокуратурата, МВР и ДАНС. Прокуратурата е започнала предварителна проверка, защото според говорителя на Главния прокурор, има съмнения за множество нарушения на закона.
Безспорно е в случая, че Инспекторатът на МОН има право да извършва проверки. Също толкова безспорно е, че Прокуратурата, МВР и ДАНС могат да извършват проверки, а първата и да повдига обвинения. Безспорно е, че обвиненият Митев има право да се защитава.  
Тогава защо, без никакво обяснение и аргументи, бившият ректор организира спешно извънредно събрание за смяна на току що избрания ректор Вихра Миланова?
Защо Ваньо Митев, който сам е организирал избирането и е гласувал за Миланова само преди няколко месеца, сега организира свалянето ѝ?
Защо Ваньо Митев, който понастоящем е първи заместник ректор е в болнични от месец?
Защо събранието се провежда с въоръжена охрана?
Защо не са поканени всички членове на събранието?
Защо мотивите за смяна не са обявени публично?
Защо събранието е при закрити врати?
Защо членове на събранието са отстранени от залата, а такива, които не са членове са присъствали?
Защо 263 души (ако е вярно числото) и то не какви да е, а професори, доценти и академици са гласували против човек, когото само преди няколко месеца са избрали, при това без никакво обсъждане?
Защо студентите и техните организации нямат дори позиция по случващото се, при условие, че техни представители са по право членове на Общото събрание?
Защо здравният министър мълчи и защо е назначил бившия ректор Митев  в борда на директорите на болница Св. Екатерина?
Защо, защо, защо?
За сега има само един все още предполагаем отговор на всички защо. Настъпила е мутризация на висшето образование, а Миланова е нарушила омертата за мълчание. Дано час по-скоро този хипотетичен за сега отговор, да бъде опроверган.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up