Сряда, Юли 15, 2020

Свидетели сме на пореден опит да се ликвидира една успешна частна инвестиция в здравеопазването. В открито писмо Болница Медика кор Русе съобщава, че moskov 1държавната МБАЛ Русе се опитва да прекрати предсрочно договора между двете лечебни заведения на 15 февруари. Като мотив за това директора на МБАЛ Русе сочи изпълнение на проект по програма Регионално развитие за изграждане на отделение по спешна помощ. Само, че .....


1. Помещенията, в които ще се разположи спешното отделение не съвпадат с помещенията, които ползва по договор Медика Кор. Нещо повече, те не са дори на същия етаж.
2. Програмата дори не е стартирала, а строително-ремонтни работи няма да се започнат преди края на годината.
МБАЛ Русе и Медика Кор имат договор до 2 юли, когато кардиологичната болница така или иначе ще освободи помещенията, защото се премества в нова сграда.
Защо и е на МБАЛ Русе да гони наемател от помещения, които така или иначе в момента не ѝ трябват?  
Отговорът на този въпрос е в предисторията. Преди месец гръмна друг скандал в Русе, когато РЗОК отказа да сключи договор с МБАЛ Русе за дейности по инвазивна кардиология. Касата просто спази закона, който ѝ забранява да сключва договор за нови дейности в годината на издаване на разрешението.
Тук, обаче възникват други въпроси.
Защо министъра на здравеопазването, който е радетел на „планомерното и равномерното разпределение на ресурсите” купува ангиограф за болницата в Русе, при положение, че в града в този момент има два други работещи и болница за инвазивна кардиология, функционираща от 7 години? Не е ли това прахосничество на обществен ресурс, който би могъл да бъде разходван за нещо друго, например за ангиограф в град, където няма такъв?
Как МБАЛ Русе ще сключи договор за новата дейност, при положение, че в приетата от Министерския съвет Национална здравна карта такава възможност не е предвидена? Нали точно министъра  държеше на това да не може да се разкриват нови дейности? Или този принцип се отнася само за частните инвеститори, а министърът може да харчи парите на хората както намери за добре? Какво сега, ще свика комисията и ще състави актуализация на здравната карта ли? Пак ли по целесъобразност? Няма ли да се презадоволят нуждите?
Всичко това е още едно, поредно и за съжаление не последно доказателство за това колко неуместно и вредно е социалното инженерство – Националната здравна карта е точно това.
Но не само. Концентрацията на власт, съчетана с безнаказаност винаги води до злоупотреба с права, а  също и с пари. Губещи са винаги обикновените хора. за другите има комисионни. Само между другото - чуждестранните инвестиции в България през 2016 година са намалели с 90%. Защо ли?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up