Вторник, Юли 14, 2020

В поредица от статии ще ви запознаем с предизборните програми на политическите партии в частта им за здравеопазване. Започваме с тази на управлявалата gerbдо скоро партия ГЕРБ.
Тя е най-подробна от всички предизборни програми. Засегнати са всички важни въпроси.
За пръв път ГЕРБ проговаря за демонополизация, която да се извърши поетапно.

Макар да не е казано пряко, се разбира, че ако има демонополизация, тя ще е частична, защото други части на програмата предвиждат укрепване на капацитета на касата, чрез създаване на актюрско звено. Предвижда се преговорите за НРД да се водят само за заплатите на лекарите, а другите разходи на лечебните заведения да се оценяват експертно. В програмата отново се залага на въвеждане на ДСГ.
Чрез задължителната Национална здравна карта ще се решават регионалните диспропорции.
Приватизация не се споменава, но се говори за публично-частно партньорство. НЗОК ще може да избира с кои лечебни заведения да сключва договори.
На общопрактикуващите лекари ще се плаща повече за дейност и по-малко за капитация. Партията иска да види повече дейности в извънболничната помощ, в това число еднодневна хирургия.
Лекарствената политика залага на усъвършенстване на оценката на здравните технологии, които ще се използват освен това и за оценка на медицинските изделия.
ГЕРБ се отказва от пръстовите отпечатъци и ще изгражда интегрирана здравна информационна система.  
Партията иска децентрализация и либерализация на процеса на специализация, но същевременно задължително, а не препоръчително продължаващото обучение.
Профилактиката ще се разширява, чрез нови скринингови програми и повече ваксини.
В Програмата на ГЕРБ има за всекиго по нещо в по няколко посоки, което е довело да загуба на фокус.
Като цяло концепцията е за подобряване на съществуващия централизиран модел на здравеопазване. Радикална промяна не се предвижда.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up