Вторник, Юли 07, 2020

invalidНапоследък все по-често политици говорят за това, че твърде много хора в България получават пенсии за инвалидност. Инвалидите у нас били десет пъти повече от инвалидите в Европа. Намалението на инвалидните пенсии ще даде необходимите средства за увеличаване на минималните пенсии. ТЕЛК комисиите трябвало да преминат към НОИ, за да се намали броя на инвалидните пенсии е записано в „Приоритети за управление” 2017-2021.  


Тази концепция не е вярна. Броят на инвалидите в България е съпоставим с броя на инвалидите в другите страни. Числата не лъжат. Данните са на Евростат.
Според тях през 2012, хората с увреждания в България са 13,5%. Средно в Европа са 12.8%. В Белгия са 15.2%, в Германия 16.9%, а в Дания 18.2%. Всеки може да ги види тук.
Според данните на НОИ към 31.12.2016 година броят на отпуснатите пенсии за инвалидност е точно 455 124, което е 6,4% от населението. Данните са достъпни тук.
С удължаването на живота и застаряването на населението, броят на хората с увреждания обективно ще расте.
Чисто статистически миграцията на младата и активна част от населението увеличава процента на хората с увреждания, като част от населението.
Преминаването на ТЕЛК комисиите към администрацията на НОИ само по себе си няма да промени нищо в освидетелстването. От друга страна каквито и промени на методиката за оценка да се направят, броят на пенсиите за инвалидност не може да се промени съществено, защото той и сега е под средното ниво в Европа.
Очакванията с промени в медицинската експертиза да се спестят между 300 милиона и 1 милиард лева годишно, с които да се финансира нарастването на пенсиите за прослужено време са нереалистични.
Такива пари няма. Сигурно има немалко хора, които незаслужено получават инвалидни пенсии. Статистически погледнато, обаче броят на хората, които отговарят на условията за получаване на пенсия за инвалидност е по-голям от броя на тези, които реално получават такава в момента. Да не говорим за размера на инвалидните пенсии и инреграционните добавки, които у нас са символични в сравнение с развитите страни.
Общата сума, отделяна за интеграция на хората с увреждания, в това число пенсии за инвалидност ще нараства, няма да намалява.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up