Понеделник, Май 25, 2020

hemotransfusionСветовният ден на кръводарителя е една от осемте здравни кампании, организирани от Световната здравна организация. Датата 14 юни е избрана, защото на този ден през 1868 г. е роден Карл Ландщайнер, получил Нобелова награда за откриването на АВО кръвногруповата система. За първи път Световният ден на кръводарителя се отбелязва през 2004г.

Кръводаряването е доброволно предоставяне на определено количество от собствената кръв с цел подпомагане и спасяване на човешко здраве и живот. Това е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност на всеки здрав гражданин.
Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да дари кръв. Това става еднократно, като количеството е ограничено до 450 мл. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените - 4 пъти, като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от 8 седмици.
Страната-домакин на Световния ден на кръводарителя през 2017г. е Виетнам, а мотото, под което ще премине е „Дари кръв! Дари сега! Дарявай често!”. В България има хроничен недостиг на кръв и кръвни продукти. Неофициално е въведено правило, близките на всеки опериран да бъдат карани да дарят кръв. Периодично излиза информация за даряване на кръв срещу заплащане, предимно сред някои малцинствени групи. Освен за преливане на пациенти, дарената кръв може да се използва за научни цели и за производство на лекарствени продукти.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up