Вторник, Юли 14, 2020

д-р ПавловаНай-сериозният проблем в здравния сектор е липсата на кадри и миграцията на специалисти, заяви в студиото на „Денят започва“ по БНТ заместник-председателя на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова и допълни, че сме близо до кадрова катастрофа в здравеопазването. Според нея това не е проблем, който може да се реши от една или друга политическа сила, а е нужен обществен консенсус.

Д-р Галинка Павлова добави, че от началото на здравната реформа досега, България е загубила 800 лекари, които са мигрирали в чужбина заради по-добрата обезпеченост там и по-високия социален статут на професията. Според нея основно в чужбина заминават хирурзи, акушер-гинеколози и общопрактикуващи лекари. Д-р Павлова каза, че липсата на общопрактикуващи лекари е особено остра в провинцията и създава пречка пред конституционното право на всеки гражданин да има достъп до лекарски услуги.

Имаше среща на Българския лекарски съюз с представители на Министерството на здравеопазването заради неизпълнението на някои договорености от страна на Здравната каса, заяви д-р Галинка Павлова.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up