Сряда, Август 12, 2020

nenkov miroslavПресцентърът на МЗ съобщи, че заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков е посетил МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“, гр. Ловеч, за да представи д-р Георги Васев – избран от Борда на директорите за прокурист на лечебното заведение.
В съобщението се казва, че МЗ е съставило план за спасяването на болницата. Първа точка от плана била назначаването на д-р Васев, който според заместник министъра е външен човек без локални обвързаности, доказан хирург с респектираща професионална биография.

Втора точка от плана е МЗ да командирова в Ловеч двама финансисти и един юрист, които имат за задача да анализират текущото състояние на лечебното заведение – къде отиват харчовете и откъде са приходите, като целта е да бъдат набелязани стъпки за намаляването на дълговете и вдигане на запорите.
Според МЗ  в основната на плачевното състояние на болницата са неизгодни договори. Д-р Ненков посочил, че от 2008 до 2014г., вкл., броят на преминалите болни по договор за съвместна дейност е 6395. Общо приходите по договора от съвместна дейност са 14 449 517 лв. От тях приходите за частната структура са 13 061 438 лв., или 90.39%, а за държавната болница – 1 388 079 лв., или 9.61%.
В момента МЗ води преговори с други държавни лечебни заведения, от които се очаква да отпуснат безлихвен кредит за покриване априлската и процент от февруарската заплата на работещите в МБАЛ.
В съобщението не се посочва коя от държавните болници в цветущо финансово състояние може да отпусне безлихвен заем на Ловешката и на какво правно основание този заем ще е безлихвен.
Това са краткосрочни мерки, а за да може в дългосрочен порядък областната болница да съществува и гражданите да разчитат на качествено здравеопазване, основната тежест ще падне върху вас, обърна се заместник-министър Ненков към колегите си от Ловеч, преди да отпътува за София.
На срещата в МБАЛ присъстваха областният управител Георги Терзийски, заместник-кметът на Ловеч Венцислав Христов, директорката на РЗИ – Ловеч д-р Ивелина Русева и др. В съобщението на МЗ се казва, че специално от областния управител се очаквала „мощна подкрепа”.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up