Петък, Август 14, 2020

bls ombudsmanТова заяви Омбудсманът Мая Манолова на организираната от БЛС Кръгла маса. За мен това не е нов проблем. През 2013 г. като зам.-председател на Парламента бях автор на предложения за промени в Наказателния кодекс, с които да бъдат криминализирани посегателствата върху лекари и върху медицински лица по време на тяхната работа и да бъдат приравнени като посегателствата срещу полицаи, съдии,прокурори. Приехме този законопроект с пълно единодушие.
По този начин смятахме, че даваме знак към обществото, че лекарите, медицинските лица имат зад гърба си институциите, че всички тези, които 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата се посвещават на здравето и проблемите на хората ще имат необходимата закрила, а всички които посягат върху тях ще получат справедливо наказание“, каза Манолова.

Пет години по-късно се вижда, че приетите промени не дават желания резултат. Законодателството не работи, правоприлагането не е ефективно и трябва да се търсят други решения.
Общественият посредник подчерта, че насилието над медици е проява преди всичко на засилващата се агресия в българското общество, която се дължи на липсата на справедливост и съпътстващото чувство за безнаказаност.
„Хората са свидетели на огромни неправди, които остават на практика без последствия и без наказание. Те са свидетели на престъпления, за които няма възмездие и оттам у тях остава усещането, че при лошо работеща правоохранителна система е по-лесно да търсят саморазправа и сами да се справят с неправдите, с несправедливостите, които виждат“, аргументира се Манолова.
Хроничното недофинансиране в сферата на здравеопазването е другата причина за нарастващата агресия над медици у нас. „Според данни на пациентски организации хората вече доплащат над 50 %, или близо 50% от лечението от джоба си. Това, според мен, е причина и за напрежението между пациенти и между лекари.
Мога да си представя как се чувства един лекар, който трябва да обясни на пациента, че за да му бъде осигурено най-доброто лечение, най-добрите импланти, консумативи, или нещо друго, което е важно, е необходимо да си доплати. В същото време, това е на фона на мизерното заплащане, особено за някои специалисти, особено за средния медицински персонал, срещу което има 24-часови ангажименти, труд на няколко смени, поради недостигащи кадри, обобщи Манолова.
Като друга причина за агресията срещу медиците Манолова посочи и конфронтацията, която политиците насаждат в обществото.
„В близкото минало много честно сме били свидетели на това, как едни политици оправдават собствената си отговорност за лошото състояние на здравната ни система – с лекарите, с лекарските организации, с лечебните заведения. Подклаждането на недоверие и на противопоставяне и противоборство в системата на здравеопазването може да дава краткосрочни политически ползи, но в дългосрочен план наистина е катастрофален за доверието в системата, за доверието между пациенти и лекари“, каза още омбудсманът.
Манолова призова цялото общество и политиците за повече толерантност, добронамереност и доверие в системата на здравеопазването между лекари и пациенти.
„Всеки има проблеми, всеки има неблагополучия, всеки може да сгреши, нека при най-малкият повод да не се хващаме за пистолетите. Ако следваме този път, в крайна сметка няма да се налага да криминализираме всичко и всеки“,
„Днешната среша е пример за това как може заедно институции и граждани да се обединят в търсенето на решения. Пожелавам успех и се надявам кампанията да преасне в национална кампания срещу насилието” , завърши Манолова, цитирана от в-к 24 часа. Цялото изказване на Омбудсмана, можете да видите във видеото.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up