Вторник, Юли 14, 2020

БТВПредседателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и бившият шеф на „Пирогов” доц. Спас Спасков изразиха мнение пред bTV, че финансовите траншове от ВМА към фирма на близък до директора ѝ са нещо нормално при сегашния модел на управление на здравната система и на държавата. Разследване на bTV за обществените поръчки във Военна болница в периода, в който проф. Петров беше неин директор, дъщеря му – на висок пост в здравното министерство, а приятелят ѝ – с фирма, която няма данъчна регистрация, но има договори с лечебното заведение за над милион и половина лева, стана повод за оставката на здравния министър проф. Николай Петров.

„Това говори за модел на управление. Хасково, Добрич – така е структурирано нашето управление. Хората участват в политиката, за да получат келепира и ако не получат келепира, се сърдят”, посочи д-р Кацаров, като направи връзка с разтърсилите ГЕРБ скандали „Суджукгейт” и „Кумгейт”.
Доц. Спасков коментира, че случаят с ВМА е показателен за това, че няма никакво значение дали болниците са търговски дружества, или не (ВМА не е търговско дружество).
„Всички ние се фиксираме върху началото на целия процес – ще проведем конкурси без да проследяваме резултатите от работата”, каза той.
И двамата медици бяха на мнение, че прекомерната намеса на държавата създава предпоставки за корупция и трябват стъпки в противоположната посока. А именно – премахване на монопола на НЗОК, влизане на частните здравни фондове, които по-добре контролират ресурса си, премахване на лимитите и налагане на нови и адекватни стандарти за дейностите. Всичко това – с възможност за пряк контрол от страна на потребителя.
Според д-р Стойчо Кацаров бившият вече министър не е показал реална воля за реформи и всъщност е продължил политиката на д-р Петър Москов, шефка на чийто кабинет беше дъщеря му.
„Днес берем плодовете от политиката на Петър Москов – това, че имаме 780 млн. дългове на болниците, това, че имаме 400 млн. реекспорт и болниците са оставени без животоспасяващи лекарства”, коментира той.
Какъв трябва да е новият здравен министър?
„Който и да е, трябва да има изключителна политическа подкрепа. Това да е политическо лице в никакъв случай не е лошо решение, едно политическо лице може да създаде добър консултативен екип от специалисти”, смята доц. Спасков.
Повече подробности вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up