Понеделник, Декември 16, 2019

Около 650 000 смъртни случая годишно се свързват с респираторни заболявания от сезонния грип, според новите оценки на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Съединените щати (US-CDC), СЗО и глобалните здравни партньори.

Това отбелязва увеличение на предишната глобална оценка от 250 000-500 000, която датира от преди повече от десет години и обхваща всички смъртни случаи, свързани с грип, включително сърдечно-съдови заболявания или диабет. Новите данни за 290 000-650 000 смъртни случая се основават на по-нови данни от по-голяма, по-разнообразна група страни, включително държави с по-нисък среден доход, и изключват смъртни случаи от не-дихателни заболявания.

"Тези цифри показват високата тежест на грипа и значителните социални и икономически разходи за света", каза д-р Питър Салама, изпълнителен директор на Програмата на СЗО за спешни случаи. "Те подчертават значението на профилактиката на грип за сезонните епидемии, както и готовността за пандемии".

Изчисленията са съобразени с резултатите от последните проучвания за респираторна смъртност от грип, включително проучване, проведено в четвъртък (14 декември) в The Lancet, проведено от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (US-CDC).

Според US-CDC, повечето смъртни случаи се срещат сред хора на възраст над 75 години и в най-бедните региони в света. Субсахарска Африка отчита най-големия риск от смъртност от грип в света, последван отблизо от Източното Средиземноморие и Югоизточна Азия.

"Всички страни, богати и бедни, големи и малки, трябва да работят заедно, за да контролират появата на грип преди настъпването на следващата пандемия. Това включва изграждане на капацитет за откриване и реагиране на огнища и укрепване на здравните системи за подобряване на здравето на най-уязвимите и на най-уязвимите ", каза д-р Салама.

Почти всички смъртни случаи сред деца под 5 години с инфекции на долните дихателни пътища, свързани с грип, се наблюдават в развиващите се страни, но последиците от епидемиите от сезонна грип върху най-бедните в света не са напълно известни.

СЗО работи съвместно с партньорите, за да оцени глобалната тежест на заболяването от грип, като предостави насоки и експертни познания на държавите-членки за измерване на бремето на грипната болест и нейните икономически последици.

По-нататъшното наблюдение и лабораторните изследвания на други заболявания като сърдечно-съдови заболявания, които могат да бъдат свързани с грипа, се очаква да доведат до значително по-високи оценки през следващите няколко години.

СЗО насърчава страните да дадат приоритет на превенцията на грипа и да изготвят национални прогнози за информиране на политиките за превенция. Годишна ваксинация срещу грип се препоръчва за предотвратяване на заболявания и усложнения от грипна инфекция. Ваксинирането е особено важно за хората, изложени на по-висок риск от сериозни грипни усложнения и смърт, както и за здравните работници.

Сезонният грип е остра вирусна инфекция, която се разпространява лесно от човек на човек и циркулира по целия свят. Повечето хора се възстановяват в рамките на една седмица, без да се нуждаят от медицинска помощ. Честите респираторни заболявания, свързани със сезонния грип, които могат да причинят смърт, включват пневмония и бронхит.

Работната група на СЗО "Грип : заболяването" включва експерти от Индия,Института по медицина, Националния университет в Сингапур, Южноафриканския национален институт за заразни болести, Американския университет по дерматология, Университета дел Вале де Гуатемала и Университета в Единбург.

Източник: СЗО

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up