Вторник, Юли 07, 2020

ГрозевПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви пред БНР, че са очаквали днес да започне работа отговорната комисия и работните групи по Националния рамков договор за следващата година, но за съжаление нищо не се е случило.
„Трябва да споделя, че това очакване е от няколко месеца вече. Ако някой иска да провали преговорите по Националния рамков договор за 2018-а, това е начинът да се прави. Не мога да си обясня каква е причината“, допълни Грозев.
„Какво целим да правим? Да разбунваме нещата, да направим така, че лекарите да излязат на протест? Това ли е целта?“, попита риторично председателят на БЛС.

Той припомни, че още в началото на октомври Лекарският съюз е изпратил към Министерството на здравеопазването и към Надзорния съвет на НЗОК своите предложения за бъдещия рамков договор за 2018, които са в обем от над 50 страници текст с идеи за промени в редица наредби.
„Всичко ни е готово преди два месеца и ние желаем да има преговорен процес. Желанието на Българския лекарски съюз винаги е било "за" подписване на рамков договор. Ние не сме подписвали НРД, когато някой се е опитвал с такива груби административни мерки да довежда до неподписване на рамков договор или до ситуация и предложения от страна на надзора, които са несъвместими с нормалния разговор“, каза председателят на съсловната организация.
Като припомни, че предстоят празници, д-р Грозев подчерта, че времето, което остава за преговори по НРД, всъщност вече е много малко - около 40 дни. Председателят на БЛС каза, че е съгласен с мнението, че в НЗОК има хаос. Той смята, че напрежението около забраната за финансиране на иновативни лекарствени молекули е можело да бъде избегнато, ако е било взето предвид предложение, направено от Лекарския съюз, а комисията към МЗ, която ще преценява за държавното финансиране на такива иновативни терапии, няма да е ефективна.
„Имаше едно предложение, свързано с лекарствената политика - всички заявени до 1 октомври или до 15 октомври лекарствени средства да влизат в бюджета за следващата година и ако това нещо беше прието, за да има и регулативен процес върху харченето на огромни суми в това отношение, трябва да ви кажа, че в никакъв случай нямаше да се стигне до подобна истерия“, обясни той.
„Относно комисията, която е към министерството - ами, извинявайте, но същите хора, които ще влязат на експертно ниво в тази комисия са тези, които са подписали лекарствата в позитивния лекарствен списък, включително и тези за онкоболни. Така че за какво става дума, не мога да разбера“, заяви председателят на БЛС.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up