Петък, Август 14, 2020

protestДнес лекари и медицински сестри от общинските болници започват ефективен протест. Служителите в 22 болници ще спрат работа между 12 и 13 часа, като пациентите в спешно и животозастрашаващо състояние ще бъдат обслужвани. Общинската болница в Чирпан е едно от лечебните заведения, които ще участват в националния протест, информират от bTV. Недоволството е под мотото „Спрете да унищожавате общинското здравеопазване в България”. Според Националното сдружение на общинските болници в България състоянието в сектора вече не може да се опише като опит за оцеляване, а като невъзможност за оцеляване. Показват го и цифрите – задълженията на общинските болници в България са 100 млн. лв. към декември миналата година, сочат данни на Министерство на здравеопазването.

Общинските болници покриват 150 общини, които се намират далеч от София и от големите областни центрове. Те осигуряват достъпно здравеопазване за 2 млн. души.
Протестът днес е подкрепен и от Българския лекарски съюз.
Въпреки че здравният министър Кирил Ананиев предложи опция за подпомагане на болниците, които се преобразуват в здравни центрове с до 20 легла, общинските лечебни заведения настояват за 30 млн. лв. за спасяването им.
Повече подробности за протеста от директора на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев вижте във видеото:

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up