Неделя, Май 24, 2020

ремонтОще две отделения в русенската университетска болница се ремонтират в момента с дарение на канадския предприемач Игнат Канев. Едното е звеното за трансфузионна хематология. След това започва обновяване на другото отделение - това по хемодиализа. В ремонта на специализирания кръвен център са вложени 300 000 лева. Новото отделение ще има чакалня за дарителите на кръв. То ще разполага с всичко необходимо за подобен род медицински заведения - манипулационна с 4 легла, хладилни боксове за кръв и други съпътстващи дейността зали.
Другото отделение, към което са насочени амбициите на фондацията на Игнат Канев, е това по хемодиализа.

„Последващият обект е доста сериозен - той включва строително-монтажни работи за над 950 000 лева и оборудване цялостно с апаратура за около 660 000 лева", коментира административният директор на УМБАЛ „Канев” Момчил Кастерлиев.
Новото отделение ще подобри многократно условията, при които се лекуват пациентите на хемодиализа.
„Процедурите са нараснали няколко пъти – има случаи, при които и в коридора ги манипулираме. Така че там е крещяща нуждата, апаратурата е скъпа", обясни Кастерлиев.
В последните 2 години броят на пациентите на хемодиализа е нараснал почти двойно - от 80 на 180 души. Расте и „възрастта” на апаратурата за диализа. Става дума за 20 машини за пречистване. В новото отделение техният брой ще бъде по-голям - 24 апарата и част от тях ще са от най-ново поколение.
Повече подробности вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up